Pred konfliktom v Jemene už utieklo vyše tristotisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jemenský prezident je odhodlaný splniť požiadavky povstalcov
Šiitskí povstalci prevzali kontrolu nad rezidenciou jemenského prezidenta. Foto: SITA/AP

ŽENEVA 29. apríla (WEBNOVINY) – Počet ľudí, ktorých vyhnal z domovov konflikt v Jemene, presiahol už 300 000. Informoval o tom v utorok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Svoj predchádzajúci odhad zo 17. apríla, kde uvádzal 150 000 utečencov, tak už viac než zdvojnásobil.

Podľa úradu tiež v krajine dochádzajú zásoby paliva, v čoho dôsledku nefungujú čističky vôd, ktoré ju dodávajú obyvateľom do hlavného meste Saná. Z rovnakého dôvodu sa spomaľuje aj distribúcia pomoci zo strany humanitárnych agentúr, ktoré za posledné dva týždne poskytli potraviny takmer pol miliónu ľudí.

Saudská Arábia minulý týždeň výrazne obmedzila dovtedy každodenné nálety proti pozíciám šiitských Húsíovcov, ktorí ovládli Saná. Podarilo sa im prebojovať až k prístavu Aden na juhu krajiny, ktorý bol poslednou významnou základňou síl spriaznených s prezidentom Abdom Mansúrom Hádím. Kráľovstvo prisľúbilo, že svojmu susedovi dodá pomoc vo výške štyri milióny dolárov a že umožní dodávanie humanitárnej pomoci cez prístavy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov