Le Pen soptí pre stratu členstva, dcéra nemá nosiť jeho meno

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jean Marie Le Pen
Ikona francúzskej krajnej pravice Jean-Marie Le Pen. Foto: SITA,AP

PARÍŽ 5. mája (WEBNOVINY) – Zakladateľ krajne pravicového Národného frontu (FN) Jean-Marie Le Pen reagoval nahnevane na to, že mu jeho strana v pondelok pozastavila členstvo.

Svojej dcére a súčasnej šéfke strany Marine Le Penovej odkázal, aby sa rýchlo vydala, lebo nechce, aby mala viac jeho meno. „Hanbím sa, že predsedníčka FN má moje meno. Dúfam, že si ho čoskoro zmení,“ povedal pre rozhlasovú stanicu Europe 1 a navrhol zároveň dcére manželstvo s jej súčasným partnerom alebo s podpredsedom strany.

FN zastavil členstvo svojmu bývalému lídrovi po tom, ako sa odmietol zúčastniť na pondelňajšom disciplinárnom konaní pre sporné vyjadrenia o holokauste. Novinárom povedal, že bude proti tomuto kroku bojovať a vyjadrovať sa naďalej tak, ako to uzná za vhodné.

Osemdesiatšesťročný politik známy ako bývalý výsadkár stál na čele FN v rokoch 1972 až 2011. Po nedávnej roztržke s dcérou Marinou, ktorá ho v predsedníckej funkcii vystriedala, vyjadril svoje sklamanie, odmietol však jej požiadavku, aby odišiel z politiky.

Le Penová sa začiatkom apríla opätovne dištancovala od sporných vyjadrení otca, podľa ktorého boli nacistické plynové komory počas druhej svetovej vojny len „detailom“, a označila ich za úmyselnú provokáciu. Šéfka FN a europoslankyňa patriaca medzi najpopulárnejších politikov vo Francúzsku tiež vyhlásila, že nepodporí kandidatúru otca v regionálnych voľbách. Le Penová sa chce v roku 2017 opätovne uchádzať o post francúzskeho prezidenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jean-Marie Le PenMarine Le Penová