Britov čakajú tesné voľby, odchod z Únie chcú viaceré strany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cameron
Konzervatívna strana premiéra Davida Camerona aj Labouristická strana Eda Milibanda si udržujú približne rovnakú podporu vo väčšine prieskumov už od začiatku roka. Foto: SITA/ AP

LONDÝN 5. mája (WEBNOVINY) – Britániu čakajú vo štvrtok voľby, ktoré rozhodnú o jej budúcnosti v Európskej únii, o jej ďalšej ekonomickej politike ako aj o pozícii Škótska v Spojenom kráľovstve. Podľa agentúry Reuters pôjde o najtesnejšie voľby v Británii za posledné desaťročia. Konzervatívna strana premiéra Davida Camerona aj Labouristická strana Eda Milibanda si udržujú približne rovnakú podporu vo väčšine prieskumov už od začiatku roka.

Väčšinu sa zrejme nepodarí získať ani jednej strane

Konzervatívci v nich dostávali v priemere 32,5 až 35,5 percenta, labouristi 32 až 34,5 percenta, čo je asi 260 až 280 kresiel v 650-člennom parlamente. Znamená to, že ani jedna z týchto hlavných britských strán nezíska väčšinu v Snemovni reprezentantov a nebude schopná vytvoriť jednofarebnú vládu, no bude musieť vstúpiť do koalície s niektorou z menších strán.

Doteraz treťou najsilnejšou stranou v britskom parlamente je strana Liberálni demokrati, ktorú vedie Nick Clegg. Strane prieskumy prisudzujú 20 až 30 parlamentných kresiel. Liberálni demokrati sú teraz vo vládnej koalícii s konzervatívcami. Vyše 50 poslancov by mohla získať stredoľavicová separatistická Škótska národná strana, ktorá požaduje odčlenenie Škótska od Veľkej Británie napriek tomu, že túto možnosť Škóti minulý rok v referende odmietli.

Vystúpenie z Únie sľubuje aj strana Nigela Farageho

Do parlamentu sa dostane aj krajne pravicová Strana pre nezávislosť Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorú vedie Nigel Farage. Táto euroskeptická strana požaduje vystúpenie z Európskej únie. Podľa prieskumov získa menej než desať poslancov.

Prehodnotenie vzťahov s EÚ prisľúbil v prípade víťazstva jeho konzervatívcov aj premiér Cameron. S úniou chce vyjednávať o nových podmienkach členstva Británie v bloku, pričom dôraz kladie na oblasť imigrácie. Následne chce Cameron nové podmienky predložiť na zhodnotenie občanom a do konca roka 2017 uskutočniť referendum o pokračovaní členstva alebo vystúpení z EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nick CleggNigel Farage