Američania ponúkajú za hlavy lídrov islamistov štedrú odmenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Americké ministerstvo zahraničia

WASHINGTON 6. mája (WEBNOVINY) – Americká vláda ponúka odmenu vo výške spolu až do 20 miliónov dolárov (necelých 18 miliónov eur) za informácie, ktoré by viedli k dolapeniu alebo usmrteniu štyroch údajných lídrov extrémistickej skupiny Islamský štát.

Obrazom: Muži spustili paľbu pred výstavou karikatúr proroka Mohameda

Na zozname je Abd ar-Rahman Mustafa al-Kadúlí (odmena 7 miliónov dolárov), Abú Muhammad al-Adnání (5 miliónov dolárov), Tarchan Tajumurazovič Batirašvili (5 miliónov dolárov) a Tarík bin al-Tahár bin al-Falíh al-‚Auní al-Harzí (3 milióny dolárov).

Islamisti
Foto: Americké ministerstvo zahraničia Foto: Americké ministerstvo zahraničia

Al-Kadúlí je vysoký líder IŠ a pôvodne zástupca bývalého šéfa al-Kájdy v Iraku. Sýrčan al-Adnání je hovorca IŠ, ktorý opakovane vyzýva na útoky na USA.

Gruzínec Batirašvili velí bojom v severnej Sýrii a Tunisan al-Tahár je vodcom samovražedných atentátnikov. Na najvyššieho vodcu IŠ v Iraku Abú Bakra al-Bagdádího vypísala už v minulosti americká vláda odmenu desať miliónov dolárov.

Vypísanie odmien nasleduje po tom, čo sa Islamský štát v utorok prihlásil k útoku na výstavu karikatúr proroka Mohameda v americkom štáte Texas. Oboch útočníkov polícia zabila. Skupina zároveň pohrozila Amerike ďalšími útokmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát