Nové zistenia o páde Airbusu: Lubitz chcel havarovať skôr

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

BERLÍN 6. mája (WEBNOVINY) – Kopilot spoločnosti Germanwings Andreas Lubitz, ktorý havaroval s lietadlom v marci vo francúzskych Alpách, si postup nacvičoval už pri predchádzajúcom lete. Informujú o tom nemecké noviny Bild vo svojom stredajšom vydaní. Tie s odvolaním sa na francúzskych vyšetrovateľov uviedli, že Lubitz skúšal klesanie už počas letu z Düsseldorfu do Barcelony v rovnaký deň, ako došlo k havárii.

Správu o „kontrolovanom klesaní, ktoré trvalo niekoľko minút a pre ktoré nebol žiadny letecký dôvod“, zverejnia francúzski vyšetrovatelia v stredu. Nevylučujú v nej tiež, že Lubitz klesanie nielen nacvičoval, ale ho chcel už aj uskutočniť. K svojim zisteniam dospeli na základe analýzy nájdených letových záznamníkov.

Obrazom: Havária Airbusu A320 vo francúzskych Alpách

Kopilot úmyselne narazil do Zeme

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings 24. marca narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami sú najmä Nemci a Španieli.

Francúzska prokuratúra na základe záznamov z takzvaných čiernych skriniek vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo do zeme. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andreas Lubitz
Firmy a inštitúcie Germanwings