Viedeň dala sťažnosť za špionáž, chce vysvetlenie od Berlína

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Odpocuvanie snowden
Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 6. mája (WEBNOVINY) – Rakúska vláda podala formálnu žiadosť o vyšetrenie informácií o možnej špionáži rakúskych cieľov zo strany nemeckej tajnej služby v spolupráci s americkými spravodajskými agentúrami.

Podľa vyjadrení ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej zverejnených v utorok agentúrou Reuters chce Viedeň vedieť viac o celej veci, ktorú ma podľa Rakúšanov vyšetriť prokuratúra. Sťažnosť podali na neznámeho páchateľa konajúceho proti rakúskym záujmom.

Nemecko vedelo o špionáži

Vysvetlenie bude rakúska vláda žiadať aj od vlády v Berlíne, ktorá v uplynulých dňoch priznala vedomosť o záujme Američanov o špionáži európskych zbrojárskych spoločnosti od roku 2008. Na podobné aktivity sú Nemci však citliví v súvislosti s aktivitami neslávne známej tajnej služby Stasi pôsobiacej v niekdajšom východnom Nemecku.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ešte v pondelok obhajovala obvinenia z porušenia zákonov zo strany tajnej služby BND, ktorá podľa aprílových informácií mala pomáhať americkým orgánom so sledovaním francúzskej vlády, prezidenta i vedenia EÚ.

Američania mali sledovať Merkelovej mobil

Paradoxom je, že Nemci sa označili za obeť odpočúvania zo strany amerických tajných služieb, ktorých činnosť pred tromi rokmi odhalil Edward Snowden. Američania údajne sledovali mobilný telefón Merkelovej. Tá vtedy označila sledovania spojencov za neprijateľné.

Opozícia teraz jej vládu obviňuje z dlhoročného klamania o povahe spolupráce medzi BND a americkými službami. Sledovať mala aj niektoré, pre Američanov zaujímavé, spoločnosti. Prostredníctvom Nemcov chceli údajne vedieť, či neporušujú obchodné embargá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováEdward Snowden