Súd zrušil zákaz Nočným vlkom, do Nemecka môžu vstúpiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putinovi Noční vlci prišli na Slovensko
Ruskí motorkári z klubu Noční vlci a motorkári z Česka a Slovenska počas príchodu na Slovensko. Motorkári položia vence a kvety k pomníku sovietskych vojakov na bratislavskom Slavíne. Sekule, 2. máj 2015. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BERLÍN 6. mája (WEBNOVINY) – Nemecký súd zrušil zákaz vstupu do krajiny členom ruskej nacionalistickej skupiny motocyklistov Noční vlci, ktorí si 70. výročie konca druhej svetovej vojny v Európe plánujú pripomenúť aj prejazdom cez Berlín.

Obrazom: Noční vlci na Slovensku

Nemecká spolková polícia odoprela minulý mesiac prokremeľskej skupine motorkárov vstup na územie Nemecka, pričom rovnaké opatrenie učinilo aj Poľsko.

Berlínsky správny súd však v stredu vyhlásil, že neexistuje dostatočný dôkaz toho, že motorkári predstavujú akúkoľvek hrozbu pre verejný poriadok, vnútornú bezpečnosť či medzinárodné vzťahy a ich víza vydané Talianskom na voľné cestovanie po Európskej únii sú platné aj v Nemecku. Proti rozhodnutiu je možné sa odvolať.

Jazdou z Moskvy do Berlína si ruskí motorkári z klubu Noční vlci chcú pripomenúť porážku nacistického Nemecka v roku 1945. Pôvodne plánovali prejazd Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom a Českom a doraziť do hlavného mesta Nemecka mali 9. mája.

Ich cieľom má byť Treptovský park, kde sa nachádza pamätník Červenej armády. Pri vstupe na územie Európskej únie mali však na hranici Poľska a Bieloruska problémy, keďže poľské orgány ich nechceli vpustiť na svoje územie.

Obrazom: Noční vlci na cestách

Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov známy ako Chirurg je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať