Povstalci na Ukrajine majú pripravovať ďalšiu ofenzívu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 7. mája (WEBNOVINY) – Proruskí povstalci sa pravdepodobne pripravujú na ďalšiu ofenzívu na východe krajiny. Americkým senátorom to v stredu povedal minister obrany Ashton Carter. „Je zrejmé, že Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny pripravujú novú vojenskú operáciu, ktorá bude v rozpore s minskou dohodou,“ vyhlásil podľa agentúry AFP minister.

Aj vrchný veliteľ Severoatlantickej aliancie, generál Philip Breedlove minulý týždeň povedal, že konanie Ruska a povstalcov poukazuje na prípravy na ďalšiu ofenzívu. Tieto názory potvrdzujú obavy ukrajinskej vlády, podľa ktorej chcú povstalci rozšíriť územie pod svojou kontrolou až k prístavu Mariupoľ pri Azovskom mori, ktorý je v rukách vlády. Jeho získanie by otvorilo najkratšiu pozemnú cestu z Ruska na anektovaný Krym.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šéf Pentagonu tiež vyjadril presvedčenie, že ekonomické sankcie a znižovanie cien ropy sú najefektívnejším spôsobom vyvíjania tlaku na Rusko za jeho aktivity na východe Ukrajiny. „Toto Rusko trestá,“ vyhlásil Carter. Najviac podľa neho zavážia sankcie zo strany Európskej únie, ktorej krajiny s Ruskom najviac obchodujú.

Minister zopakoval postoj americkej vlády, že USA zatiaľ „smrtiace zbrane“ Ukrajine neplánujú dodať. Spojené štáty poskytli Kyjevu vojenskú pomoc vo forme nebojového vybavenia ako radary, komunikačné zariadenia, nočnú optiku a ďalšie. USA podľa Cartera radšej poskytujú „obranné a nie útočné zbrane“.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ashton Carter