Obrazom: V Berlíne oslávili výročie konca vojny tisícky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pred 70 rokmi sa v Európe skončila druhá svetová vojna
Oslavy 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom si pripomínali vo viacerých mestách po celom svete. Nemecko, 9. máj, 2015. Foto: SITA/AP

BERLÍN 9. mája (WEBNOVINY) – Výročie 70. výročia porážky nacistického Nemecka si v sobotu pri pamätníku sovietskej armády v berlínskej časti Treptow pripomenulo niekoľko tisíc ľudí vrátane ruského veľvyslanca a motorkárov so symbolmi ruskej nacionalistickej skupiny Noční vlci.

Obrazom: Pred 70 rokmi sa v Európe skončila druhá svetová vojna

K najväčšiemu spomedzi berlínskych pamätníkov venovaných Sovietom počas dňa prinášali kvety, pričom niektorí z prítomných mali v rukách aj ruské alebo sovietske vlajky. Motorkári patriaci očividne k Nočným vlkom ešte v piatok prišli položiť karafiáty aj na miesto v berlínskej štvrti Karlshorst, kde Nemecko pred 70 rokmi podpísalo definitívnu kapituláciu.

Väčšina európskych krajín si dnes pripomína koniec druhej svetovej vojny na kontinente 8. mája, zatiaľ čo Rusko tak robí o deň neskôr v súlade s niekdajšou sovietskou tradíciou.

Obrazom: Rusi zahájili veľkolepé oslavy konca 2. svetovej vojny

Jazda skupiny blízkej ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi z Moskvy do Berlína pri príležitosti výročia bola v Európe vnímaná kontroverzne, a to najmä v Poľsku, kde účastníkom nechceli povoliť prechod hranice. Motorkárom sa následne pokúsili zabrániť aj vo vstupe na územie Nemecka, tamojší súd však stredu rozhodol, že na to nie je žiadny právny dôvod.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať