Svoje domovy opustilo vyše 30 miliónov ľudí, najviac v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajinský utečenci
Ľudia utekajú z Ukrajiny pred neutíchajúcimi bojmi. Na snímke, rodina s dieťaťom čaká na autobus smerujúci do tábora, vzdialeného desať kilometrov od rusko - ukrajinskej hranice. Foto: SITA/ AP

BEJRÚT 10. mája (WEBNOVINY) – Rekordných 38 miliónov ľudí na celom svete muselo opustiť svoje domovy pre konflikty a násilnosti. V novej štúdii to v stredu konštatovala Nórska rada pre utečencov. Uviedla, že len minulý rok prinútila situácia 11 miliónov ľudí k úteku v rámci ich vlastnej krajiny.

Až 60 percent vnútorných vysídlencov z minulého roku pochádza zo Sýrie, Iraku, Južného Sudánu, Nigérie a Konžskej demokratickej republiky.

Najhoršia situácia je v konfliktom zmietanej Sýrii, kde pred bojmi ušlo 7,6 milióna ľudí, čo predstavuje až 35 percent obyvateľstva. Len v minulom roku ich bolo 1,1 milióna. Ďalšie milióny utiekli zo Sýrie do susedných krajín.

V Iraku opustilo v roku 2014 svoje domovy najmenej 2,2 milióna ľudí, pričom mnoho z nich ušlo pred zverstvami páchanými extrémistami z Islamského štátu (IŠ).

Vyše 600-tisíc ľudí vlani opustilo domovy v rámci Ukrajiny pre vojnu medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Podľa riaditeľa rady Jana Egelanda rekordný počet vnútorne vysídlených ukazuje na zlyhanie medzinárodného spoločenstva pri ochrane nevinných civilistov pred konfliktami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať