Europoslanec a kritik eura porazil vo voľbách Komorowského

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrzej Duda, protikandidát Bronisława Komorowského, získal v prvom kole o jedno percento viac hlasov ako súčasný prezident. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Víťazom nedeľňajšieho prvého kola poľských prezidentských volieb sa prekvapujúco stal tesne opozičný kandidát Andrzej Duda, ktorý tak porazil favorita hlasovania, úradujúceho prezidenta Bronisława Komorowského.

Podľa oficiálnych údajov, ktoré zverejnili v utorok nadránom, dostal Komorowski kandidujúci s podporou vlády takmer 34 percent hlasov, kým 42-ročný europoslanec Duda odmietajúci zavedenie eura takmer 35 percent. Prekvapením bol aj zisk takmer 21 percent pre hudobníka Pawela Kukiza, ktorý tak v konkurencii jedenástich kandidátov skončil na treťom mieste.

O prezidentovi Poľska sa nerozhodlo, voľby sú prekvapením
Foto: SITA/AP

O novom prezidentovi Poľska sa rozhodne v druhom kole naplánovanom na 24. mája.

Komorowski sa vo voľbách uchádza o druhé päťročné funkčné obdobie. Voľby v roku 2010, keď s malým náskokom porazil opozičného lídra Jarosława Kaczyńského, sa konali v dôsledku leteckej havárie poľského vládneho špeciálu v Rusku. Pri nej okrem iných zahynul aj vtedajší prezident Lech Kaczynski.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrzej DudaBronislaw KomorowskiLech Kaczynski