Cameron chce posilniť Škótov, nové referendum vylúčil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Škótsko
Obyvatelia Škótska budú vo štvrtok v referende rozhodovať o odtrhnutí od zvyšku Spojeného kráľovstva. Uplynulé dni boli plné kampane za podporu nezávislého Škótska, ale aj kampane za jeho zotrvanie vo Veľkej Británii. Prieskumy naznačujú, že výsledok referenda bude veľmi tesný. Foto: SITA/AP

LONDÝN 11. mája (WEBNOVINY) – Britský premiér David Cameron v nedeľu vylúčil možnosť konania druhého referenda o škótskej nezávislosti. Predseda britskej vlády takto reagoval na volebný úspech Škótskej národnej strany (SNP) v minulotýždňovom hlasovaní, pričom práve SNP iniciovala septembrový plesbicit a podporovala odtrhnutie Škótov od britského kráľovstva.

Jej úspech vo voľbách preto obnovil špekulácie o prípadnom záujme zopakovať ľudové hlasovanie. Ako však povedal Cameron, „mali sme referendum a Škótsko rázne hlasovalo za zotrvanie, ďalšie referendum nebude“.

Cameronova Konzervatívna strana bude mať vďaka nečakanému volebnému úspechu v 650-člennom parlamente väčšinu 330 kresiel, pričom stredoľavicová SNP bude s 56 poslancami treťou najsilnejšou stranou. Cameron v piatok potvrdil svoj zámer posilniť postavenie Škótov. Tí v minuloročnom referende na jeho radosť v pomere 55 ku 45 percent hlasov odmietli nezávislosť od vlády v Londýne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David Cameron