Pravda o smrti Usámu bin Ládina je klamstvo, tvrdí novinár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bin ladin
Od zabitia vodcu teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina uplynuli tri roky. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 12. mája (WEBNOVINY) – Novinár Seymour Hersh tvrdí, že oficiálne verzia usmrtenia ikony svetového terorizmu Usámu bin Ládina spred štyroch rokov je plná poloprávd a klamstiev.

Kancelária amerického prezidenta Baracka Obamu však odmietla publikované informácie. Podľa Bieleho domu sú tvrdenia známeho amerického novinára odvolávajúceho sa na nemenované zdroje z USA nepravdivé. Washington totiž odmieta, že by pakistanské orgány o útoku na úkryt v Abbottábáde vedeli, a trvajú na tom, že išlo o čisto americkú operáciu s cieľom „zabiť osnovateľa útokov z 11. septembra (2001)“.

Novinár však tvrdí, že pakistanské kruhy o pobyte bin Ládina vedeli a dokonca ho tam dlhé roky tajne zadržiavali. Američania podľa jeho zdroja Pakistancov o svojom zámere zabiť ho informovali vopred.

Nepravdivé údajne boli aj tvrdenia o informátorovi. Tým bol podľa Hersha bývalý vysokopostavený člen pakistanskej tajnej služby, ktorý dostal ako odmenu za informácie 25 miliónov dolárov, a nie poštový kuriér ako tvrdí americká vláda. Inak ako tvrdil Obama podľa jeho zdroja naložili aj s mŕtvym telom bin Ládina. Podľa neho niektoré jeho pozostatky zhodili nad pohorím Hindúkuš, a nie do mora.

Obama pred štyrmi rokmi verejne oznámil zabitie bin Ládina v jeho úkryte v pakistanskom meste Abbottábád. Tam zakladateľa siete al-Kájda v máji 2011 zabilo americké špeciálne komando. Američania mŕtve telo najhľadanejšieho teroristu sveta údajne hodili do mora a verejnosti odmietli poskytnúť akýkoľvek dôkaz o jeho smrti. Po rokoch pátrania sa im ho údajne podarilo nájsť vďaka falošnej očkovacej kampani, ktorá prostredníctvom odobratých vzoriek DNA potvrdila prítomnosť bin Ládina .

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Usáma bin Ládin