KĽDR popravila ministra, zaspal a neposlúchol Kimove príkazy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kim Čong un
Severokórejský vodca Kim Čong-un (na fotografii) dal popraviť ministra obrany Hjona Jong-čchola. Foto: SITA/AP

SOUL 13. mája (WEBNOVINY) – Severokórejského ministra obrany Hjona Jong-čchola zbavili funkcie, obvinili z vlastizrady a popravili výstrelom z protilietadlového dela. Podľa nemenovaných juhokórejských zákonodarcov to zistila tamojšia tajná služba, ktorá informácie poskytla parlamentu na stredajšom neverejnom zasadnutí.

Správu nie je možné nezávisle overiť, v prípade pravdivosti by však znamenala pokračovanie čistiek v severokórejskom režime, ktoré sa údajne začali po nástupe nového vodcu Kima Čong-una v roku 2011. Šesťdesiatšesťročný Hjon sa mal vedeniu znepáčiť tým, že viackrát neuposlúchol Kimove príkazy a na jednom z vojenských podujatí dokonca v jeho prítomnosti zaspal, čím preukázal neúctu. Popravu na strelnici vo výcvikovom priestore Kchangkon blízko Pchjongjangu podľa juhokórejských zákonodarcov sledovali stovky ľudí.

Podľa zistení juhokórejskej tajnej služby, ktoré zverejnila tlačová agentúra Jonhap, znepriatelený Sever od nástupu Kima popravil už približne 70 vlastných predstaviteľov. Experti na Severnú Kóreu tvrdia, že v krajine zatiaľ nebadať žiadne známky nestability, prípadné pokračovanie čistiek by si však vyžadovalo prehodnotenie „scenárov“ tamojšieho vývoja.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Kim Čong-un