Na Ukrajine sú podľa Porošenka už tisíce ruských vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

AACHEN 14. mája (WEBNOVINY) – V konfliktnej zóne na východe Ukrajiny sa nachádza asi 11 000 ruských vojakov. Nemeckej televíznej stanici ZDF to v rozhovore vo štvrtok povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý je na návšteve Nemecka.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Zopakoval, že dohody uzavreté vo februári v Minsku nariaďujú dodržiavanie prímeria, stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie, odchod všetkých ruských vojakov z ukrajinského územia ako aj vrátenie kontroly nad hranicami Ukrajine pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Napriek tomu všetkému sú ruskí vojaci podľa Porošenka stále na Ukrajine. Prezident zdôraznil, že mier v Donbase je možný len po opätovnom začlenení východných „okupovaných území“ ku zvyšku krajiny. „Neverím vo vojenské riešenie krízy na východe Ukrajiny,“ vyhlásil Porošenko. Povedal tiež, že od uzavretia minských dohôd zahynulo napriek prímeriu 83 ukrajinských vojakov a 400 ďalších bolo zranených.

Porošenko sa vo štvrtok v nemeckom Aachene stretol sa predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, s ktorým oznámil odštartovanie Hodnotiacej misie EÚ. Misia má za úlohu sledovať a analyzovať vývoj situácie v Donbase. Ukrajinský prezident sa má v Nemecku stretnúť aj s jeho francúzskym kolegom Francoisom Hollandom.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko