Cameron ide do Škótska uspokojiť silných nacionalistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
David Cameron
Britský premiér David Cameron sa v piatok vyjadril k výsledkom referenda. Foto: SITA/AP

EDINBURGH 15. mája (WEBNOVINY) – Britský premiér David Cameron v piatok príde do Škótska, kde sa stretne s tamojšou najvyššou predstaviteľkou Nicolou Sturgeonovou. Strany oboch lídrov zaznamenali výrazný úspech v minulotýždňových voľbách, čo posilnilo najmä pozíciu Sturgeonovej SNP dlhodobo žiadajúcej nezávislosť od vlády v Londýne.

Cameron krátko po voľbách odmietol možnosť vypísania druhého referenda poukazujúc na jasný výsledok minuloročného hlasovania organizovaného práve SNP. Namiesto toho sľúbil naplniť zámer rozšíriť a posilniť právomoci škótskych orgánov. Sturgeonová však v stredu uviedla, že Cameron nemá právo odmietnuť referendum proti vôli Škótov. Britské média v piatok v tejto veci citovali zdroj, podľa ktorého sú škótski nacionalisti pripravení vypísať poradné hlasovanie.

Cameronova Konzervatívna strana bude mať vďaka nečakanému volebnému úspechu v 650-člennom parlamente väčšinu 330 kresiel, pričom stredoľavicová SNP bude s 56 poslancami treťou najsilnejšou stranou. Cameron v piatok potvrdil svoj zámer posilniť postavenie Škótov. Tí v minuloročnom referende na jeho radosť v pomere 55 ku 45 percent hlasov odmietli nezávislosť od vlády v Londýne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David Cameron