Moslimskú menšinu nikde nechcú, Barma ich vrátila na more

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pri Líbyi sa potopila loď, zahynulo zrejme až 700 ľudí
Loď migrantov sa podľa prvotných informácií potopila po tom, čo zbadali blížiace sa obchodné plavidlo a stovky z nich sa ponáhľali na jednu stranu, aby upútali jeho pozornosť. Foto: SITA/AP

ŽENEVA 15. mája (WEBNOVINY) – Prílev migrantov v oblasti Bengálskeho zálivu bude pokračovať, pokiaľ Barma neprestane s diskrimináciou menšiny moslimských Rohingygov, vyhlásil v piatok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Zajd al-Husajn.

Moslimskú menšinu nechcú v Barme ani v Bangladéši

„Pokým sa barmská vláda nebude zaoberať diskrimináciou voči populácii Rohingyov vrátane rovnakého prístupu k občianskym právam, táto situácia bude pokračovať,“ vyhlásil komisár. Dodal, že zlá situácia v barmskom štáte Rachin na západe krajiny, z ktorého pochádza väčšina týchto utečencov, je jedným z hlavných dôvodov migrácie.

Rohingyovia sú sunnitskí moslimovia, ktorí hovoria bengálskym dialektom, aký používajú obyvatelia juhovýchodného Bangladéša. Vítaní však nie sú ani v Barme, ani v Bangladéši, nemajú nijaké práva a OSN ich zaradila medzi najprenasledovanejšie menšiny planéty.

Migranti sa stávajú obeťami pašerákov

V priebehu prvých troch mesiacov tohto roka utieklo z oblasti už približne 25-tisíc migrantov, prevažne Rohingyov a Bangladéšanov. Väčšina z nich sa stala obeťami pašerákov ľudí, ktorí ich najprv previezli do Thajska, kde ich držali v táboroch a do susednej Malajzie ich prepravili, až keď zaplatili vysoké čiastky.

Prievozníci migrantov často nechali opustených na mori, pričom tí sa následne stretali s tvrdými zákrokmi bezpečnostných zložiek krajín, ktoré ich odmietali prijať. Len v priebehu posledného týždňa sa k brehom Malajzie a Indonézie doplavilo už asi 2 500 takýchto utečencov. Na medzinárodné záchranné a pátracie operácie vyzvala okolité krajiny v utorok aj Agentúra OSN pre utečencov (UNHCR).

„Som zdesený správami o tom, že Thajsko, Indonézia aj Malajzia posielajú lode so zraniteľnými migrantmi späť na more, čo bude nutne viesť k množstvu obetí na životoch, ktorým sa dalo vyhnúť. Sústrediť by sme sa mali na záchranu životov, a nie na ich ďalšie ohrozovanie,“ dodal Zajd. Posledný takýto incident zo štvrtka, keď Thajsko poslalo jednu takúto loď naspäť na more po tom, ako jej dodalo zásoby jedla a pitia, označil komisár za „nepochopiteľné a neľudské“ správanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať