Islamisti mieria do Európy na lodiach spolu s migrantmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

LONDÝN 17. mája (WEBNOVINY) – Bojovníci Islamského štátu (IŠ) sa dostávajú do Európy prostredníctvom gangov, ktoré pašujú ľudí cez Stredozemné more.

Pre spravodajskú stanicu BBC to povedal poradca líbyjskej vlády Abdul Basít Harún. Podľa jeho slov pašeráci ľudí ukrývajú militantov z IŠ v lodiach s migrantmi.

Predstavitelia Talianska a Egypta už v minulosti varovali, že extrémisti by sa mohli dostať do Európy v migrantských lodiach. Experti však upozorňujú, že je veľmi ťažké overiť takéto tvrdenia.

Harún pri nich vychádza z rozhovorov s pašerákmi v častiach severnej Afriky, ktoré sú pod kontrolou militantov. Podľa jeho slov Islamský štát dovoľuje vlastníkom lodí pokračovať v operáciách výmenou za polovicu ich príjmu. Harún tvrdí, že IŠ využíva lode „pre svojich ľudí, ktorých chce poslať do Európy, keďže európska polícia nevie rozpoznať, kto je z IŠ a kto normálny utečenec“. Títo militanti často sedia oddelene od ostatných migrantov, dodal.

OSN odhaduje, že tento rok sa cez Stredozemné more pokúsilo preplaviť do Európy už 60 000 ľudí, pričom viac než 1800 ich pri tom zahynulo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát