Tajné služby Pakistanu a Afganistanu sa spoja proti Talibanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Taliban zaútočil na školu v Pešávare
Pakistanskí vojaci zablokovali cestu vedúcu do školy v Pešávari. Foto: SITA/AP

ISLAMABAD 19. mája (WEBNOVINY) – Tajné služby Pakistanu a Afganistanu budú zdieľaním informácií spolupracovať v boji proti militantnému hnutiu Taliban. Pakistanská rozviedka ISI a afganská spravodajská služba NDS podpísali v pondelok večer memorandum o porozumení, ktoré by mohlo uvoľniť roky napäté vzťahy medzi oboma krajinami.

Ako vo vyhlásení informovala pakistanská armáda, spolupráca bude okrem výmeny informácií zahŕňať aj koordináciu operácií proti Talibanu, ktorý pôsobí v oboch štátoch. Podpis memoranda nasleduje po minulotýždňovej návšteve pakistanského premiéra Naváza Šarífa, šéfa tajnej služby ISI a náčelníka generálneho štábu v Kábule.

Po minuloročnom zvolení Ašráfa Gháního za afganského prezidenta vzťahy medzi Pakistanom a Afganistanom sa začali postupne zlepšovať. Ich zhoršenie nastalo po americkej invázii do Afganistanu v roku 2001. Kábul a USA obviňovali Islamabad z podpory Talibanu a z nedostatočného boja proti povstalcom z tohto hnutia, ktorí si našli útočisko na severozápade Pakistanu a odtiaľ podnikali útoky v Afganistane.

Po stiahnutí bojových zahraničných jednotiek z Afganistanu koncom minulého roku tamojší Taliban zintenzívnil útoky s cieľom nastoliť prísne islamské právo na afganskom území. Rovnaký cieľ má aj pakistanský Taliban. Čeliac tejto hrozbe sa začali vládne aj vojenské inštitúcie oboch krajín viac zbližovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať