Sme vo vojne s Rusmi, tvrdí Porošenko a varuje pred útokom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na východe Ukrajiny môže vypuknúť vojna, varoval Porošenko
Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa vyjadril, že nad krajinou stále visí hrozba vojny. Foto: SITA/AP

KYJEV 20. mája (WEBNOVINY) – Ukrajina je podľa jej prezidenta Petra Porošenka s Ruskom v skutočnej vojne, ktorá by mohla kedykoľvek eskalovať. V rozhovore pre vysielaciu spoločnosť BBC povedal, že dôkazom toho je zajatie dvoch ruských vojakov na východe Ukrajiny, ktorí potvrdili, že aktívne pôsobia v riadnej armáde.

Ruská vláda žiada prístup k vojakom a poukazuje na potrebu „poskytnúť im nevyhnutnú pomoc v súlade s normami medzinárodného práva“.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Moskva plánuje na východe ofenzívu

Ruský rezort diplomacie zároveň zopakoval pondelňajšie tvrdenia ministerstva obrany, že „títo občania už neslúžia v ruských ozbrojených zložkách“. Na Ukrajinu prišli pred dvoma mesiacmi ako súčasť 200-člennej prieskumnej jednotky.

„Nie je to boj proti Ruskom podporovaným separatistom, ale skutočná vojna s Ruskom,“ vyhlásil Porošenko. Ukrajinský líder vyjadril presvedčenie, že Moskva plánuje na východe ofenzívu, na ktorú by sa mala ukrajinská armáda pripraviť. Porošenko podľa vlastných slov nedôveruje svojmu ruskému partnerovi Vladimirovi Putinovi, no napriek tomu s ním musí v záujme diplomatického riešenia konfliktu rokovať.

Kyjev by zvážil ponuku na protiraketový štít

Ukrajina je ochotná zvážiť prípadnú ponuku na umiestnenie protiraketového systému na svojom území, ktoré by tak bolo chránené pred rizikom útoku zo strany Ruska. V stredu to v rozhovore pre agentúru Ukrinform povedal šéf Národnej rady pre bezpečnosť Oleksander Turčynov, dodal však, že takúto ponuku Ukrajina zatiaľ nedostala. Rusko, ktoré zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na Kryme aj na východe Ukrajiny, podľa Turčynova predstavuje pre Kyjev stále väčšiu hrozbu.

„Všetci naši partneri chápu, že anexia Krymu značne zvýšila vojenské schopnosti Ruska a zmenila vojenskú rovnováhu v oblasti Čierneho a Stredozemného mora. Každý však vyjadruje len vážne obavy,“ vyhlásil Turčynov. Rusko podľa neho rozmiestnilo na Kryme desať taktických raketových systémov Iskander-M. Dodal, že Západ by zlepšil svoju vlastnú bezpečnosť, keby zabránil ruským bojovým lodiam v plavbe cez Bosporský prieliv spájajúci Čierne a Stredozemné more.

Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla minulého roku podľa údajov OSN vyžiadal najmenej 6250 obetí na životoch. Vyše milión ľudí ušlo pred bojmi zo svojich domovov. Napriek prímeriu sporadické boje pokračujú, a len od pondelka zahynulo pri stretoch osem ukrajinských vojakov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko