Ukrajinci tlačia na Úniu, chcú cestovať do Európy bez víz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prioritou Ukrajiny je vstup krajiny do EÚ a NATO
Integrácia Ukrajiny do Európskej únie a NATO je prioritou ukrajinskej zahraničnej politiky. Foto: SITA/AP

BERLÍN 22. mája (WEBNOVINY) – Ukrajina chce od Európskej únie ubezpečenie, že je vhodným kandidátom na vstup do bloku a že jej občania budú môcť od budúceho roku cestovať do EÚ bez víz.

Pred summitom predstaviteľov únie s hlavnými predstaviteľmi šiestich postsovietskych krajín združených v rámci projektu Východné partnerstvo to povedal ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin. EÚ už uzavrela minulý rok s Ukrajinou asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode, ktorá bude platiť od budúceho roku.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Teraz chceme konkrétne záruky, že Ukrajina je vhodná na vstup do EÚ a že má šance stať sa v budúcnosti kandidátom na členstvo,“ povedal Klimkin v rozhovore pre nemecký denník Die Welt a dodal, že Ukrajinci „chcú vidieť svetlo na konci tunela“.

Dvojdňový summit Východného partnerstva sa začína vo štvrtok v Rige. Brusel sa prostredníctvom neho snaží o lepšie vzťahy s Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou, no nechce tak robiť na úkor Ruska. Zatiaľ posledný summit partnerstva z novembra 2013 v litovskom Vilniuse sa skončil nezhodou s vtedajším prezidentom Ukrajiny Viktorom Janukovyčom, ktorý odmietol podpísať dohody o priblížení sa Ukrajiny k únii.

Situácia vyvrcholila protivládnymi protestmi a nakoniec zosadením vlády aj samotného Janukovyča. Nasledovala anexia Krymu Ruskom a separatistické povstanie na východe Ukrajiny, ktoré trvá dodnes. Politické riešenie konfliktu bude jednou z hlavných tém summitu v Rige. Klimkin v tejto súvislosti sľúbil, že Kyjev bude v záujme zastavenia násilia uplatňovať mierové dohody z Minska „bod po bode“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavlo Klimkin