Islamisti popravili 17 ľudí, oslávili tak vládu nad Palmýrou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 22. mája (WEBNOVINY) – Militanti z Islamského štátu (IŠ) po úplnom prevzatí kontroly nad sýrskym mestom Palmýra rituálne zabili minimálne 17 ľudí vrátane členov sýrskych bezpečnostných jednotiek a civilistov. Informovala o tom v stredu Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv (SOHR).

OSN vyjadrila hlboké obavy

Niektoré z obetí militanti usmrtili sťatím. Podľa údajov SOHR bojovníci z IŠ pri svojom postupe k Palmýre zabili minimálne 49 ľudí. Organizácia spojených národov (OSN) po správe o hromadnej poprave vyjadrila „hlboké obavy“ o množstvo civilistov, ktoré v meste ostalo. Sýrske jednotky totiž podľa jej informácií bránili civilnému obyvateľstvu v úteku z mesta ešte pred tým, ako sa ho úplne zmocnili militanti.

Islamský štát podľa údajov SOHR už kontroluje viac než polovicu sýrskeho územia po tom, ako postúpil smerom na západ a zabral centrálne mesto Palmýra. Militantná skupina, ktorá už ovláda rozsiahle územia na severe a východe Sýrie, dobyla historickú Palmýru v stredu v neskorých hodinách a po prvý raz tak zabrala veľké mesto priamo od sýrskych provládnych síl. Oblasti, ktoré už ovláda, sú zväčša riedko obývané. Najdôležitejšie sýrske mestá vrátane metropoly Damask sa nachádzajú v západnej časti krajiny pozdĺž hraníc s Libanonom a pobrežia a sú pre sýrsku armádu prioritou.

Palmýra (biblický Tadmor) patrí medzi archeologické klenoty Blízkeho východu a tamojšie pamiatky sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Riaditeľ sýrskeho pamiatkového úradu sa obáva ich zničenia extrémistami. V Palmýre sa tiež nachádza jeden z najväčších zbrojných skladov v Sýrii, vojenské základne, letisko a významná väznica.

Video: Islamský štát ovládol Palmýru

https://www.youtube.com/watch?v=EXY0Tvt_SNM

Islamisti dobili posledné útočisko vládnych vojakov

Islamskí radikáli v piatok obsadili aj nemocnicu v sýrskej provincii Idlíb pri hraniciach s Tureckom, ktorú obliehali od apríla. V budove nemocnice v meste Džisr al-Šughúr sa ukrývalo asi 150 vládnych vojakov, ktorým sa podarilo pred islamistami utiecť.

Ako informovala exilová Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv, medzi útočníkmi na nemocnicu boli aj povstalci zo skupiny Front al-Nusrá napojenej na al-Kájdu. Sýrska vláda televízia uviedla, že vojakov ešte pred útokom oslobodila armáda počas vojenskej operácie.

Islamistickí povstalci, ktorí sa zjednotili pod názvom Armáda víťazstva, získali väčšinu provincie Idlíb ako aj mesto Džisr al-Šughúr ešte v marci tohto roku. Pod kontrolou nemali len nemocnicu, v ktorej sa ukryli poslední vládni vojaci aj s rodinami.

Vláda prezidenta Baššára al-Asada dokonca vyslala pred dvoma týždňami posily na oslobodenie vojakov, prelomiť odpor povstalcov sa im však nepodarilo. Mesto Džisr al-Šughúr je strategicky dôležité, keďže sa nachádza v blízkosti pobrežia Stredozemného mora a neďaleko oblastí, ktoré obývajú príslušníci atavistickej menšiny, ku ktorej patrí aj al-Asad. Strata mesta je pre vládu ďalším tvrdým úderom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát