V prípade smrti černocha obžalovali šesticu policajtov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obžalovali 6 baltimorských policajtov v prípade usmrteného Graya
Baltimorská štátna prokurátorka Marilyn Mosbyová ohlasuje obvinenie šestice policajtov zodpovednej za smrť dvadsaťpäťročného černocha Freddieho Graya, ktorý zomrel 19. apríla na následky zranenia chrbtice utŕžené v policajnom aute. Pred súd sa postavia 2. júla. Baltimore, 21. máj 2015. Foto: SITA/AP

BALTIMORE 22. mája (WEBNOVINY) – Veľká porota vo štvrtok obžalovala šiestich baltimorských policajtov obvinených v súvislosti so smrťou dvadsaťpäťročného černocha Freddieho Graya, ktorý zomrel 19. apríla na následky zranenia chrbtice utŕžené v policajnom aute.

Obrazom: Proti policajnej brutalite v USA protestovali stovky ľudí

O obvineniach policajtov, medzi ktorými je aj vražda druhého stupňa, informovala vo štvrtok baltimorská prokurátorka Marilyn Mosbyová. Šesticu policajtov, troch belochov a troch černochov vrátane jednej ženy postavia pred súd 2. júla.

Obžalovali 6 baltimorských policajtov v prípade usmrteného Graya
Foto: SITA/AP

„V priebehu posledných dvoch týždňov prezentoval môj tím dôkazy voči policajtom veľkej porote, ktorá dnes vzniesla obvinenia, „ uviedla vo štvrtok Mosbyová. Formálne obvinenia takzvanej veľkej poroty v Baltimore sú pritom takmer zhodné s tými, ktoré vo veci avizovala už Mosbyová približne pred troma týždňami. Chýbajú len tie najmenej závažné. Najzávažnejšiemu obvineniu – vražde druhého stupňa čelí vodič policajného auta Caesar R. Goodson Jr., za čo mu v prípade uznania viny hrozí až 30 rokov väzenia.

Dvadsaťpätročný Freddie Gray podľa prokurátorky Mosbyovej utrpel smrteľné zranenia chrbtice počas jazdy v policajnej dodávke. Zasahujúci policajti mu podľa obvinení spútali nohy aj ruky, no nezapli mu bezpečnostné pásy a následne neposkytli dostatočnú pomoc. Smrť mladého černocha vyvolala masové násilné protesty nielen v Baltimore ale aj v ďalších amerických mestách. Miestne úrady v Baltimore museli dokonca na čas vyhlásiť nočný zákaz vychádzania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať