Summit v Rige Cameronove podnety nepreberie, má iný program

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Unia
Foto: ilustračné, SITA/AP

RIGA 22. mája (WEBNOVINY) – Účastníci summitu Východného partnerstva ani predstavitelia EÚ v Rige nechcú hovoriť o možnej zmene európskej zmluvy, aby tak vyšli v ústrety novozvolenému britskému premiérovi Davidovi Cameronovi pred plánovaným referendom o zotrvaní, či vystúpení Británie z EÚ v roku 2017.

Na programe summitu je zbližovanie šesť krajín niekdajšieho sovietskeho bloku s EÚ, a nie rokovanie o Británii, na čo niektoré krajiny v Rige poukázali. „Krajiny, ktoré sú tu ako východní partneri EÚ, veľmi nezaujíma vnútorná debata únie na tému ´odíď, alebo zostaň´ v bloku,“ povedal predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. „Neočakávam ťažké rokovania s Cameronom, debaty s ním sú vždy ťažké. Tu alebo inde,“ dodal Schulz.

Írska ministerka pre európske záležitosti Dara Murphyová v piatok povedala, že je „priskoro hovoriť o tom, či je zmena európskej zmluvy vôbec potrebná“. Je však optimistická a verí, že EÚ uzavrie s Britániou dohodu, a tak sa podarí Spoločné kráľovstvo udržať v európskom bloku. Cameron plánuje na budúci týždeň rokovať v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Franciosom Hollandom o reforme EÚ, povedal v piatok britský predstaviteľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Schulz