Komorowského porazil odporca eura, Poľsko má prezidenta Dudu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrzej Duda sa stal novým prezidentom Poľska. Na fotografii oslavuje víťazstvo s manželkou Agátou (vpravo) a dcérou Kingou. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Poľsko má nového prezidenta. Poliaci si v druhom kole vyberali medzi súčasným prezidentom Bronislawom Komorowskim a opozičným kandidátom Andrzejom Dudom.

Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov Duda získal v druhom kole 53 percent hlasov, zatiaľ čo Komorowski, ktorý sa uchádzal o druhé päťročné funkčné obdobie, získal 47-percentnú podporu.

Komorowski priznal porážku

Súčasný prezident Komorowskim už priznal porážku. „Rešpektujem vašu voľbu. Môjmu súperovi želám, aby bol úspešným prezidentom,“ povedal Komorowski, ktorý kandidoval s podporou vládnej Občianskej platformy premiérky Ewy Kopaczovej.

Dudove víťazstvo je prvým výraznejším úspechom opozičnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť za posledné desaťročie.

Štyridstaťdvaročný Duda, ktorý je proti zavedeniu eura, bol poradcom exprezidenta Lecha Kaczynského, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí v ruskom Smolensku. Momentálne je poslancom Európskeho parlamentu.

Foto: SITA/AP

Hlasy sa spočítavajú ručne a na kalkulačkách

Spočítavanie hlasov vykonajú ručne a pomocou kalkulačiek, čo je dôvod potreby dvoch dní na zverejnenie oficiálnych výsledkov. Šéf ústrednej volebnej komisie Wojciech Hermelinski ešte v marci ako príčinu uviedol nefunkčnosť elektronického systému, ktorý zlyhal počas minuloročných regionálnych volieb, a dodnes nie je v spoľahlivom technickom stave. Podľa Hermelinskeho tak bude slúžiť iba ako záložný spôsob spočítavania hlasov. Šéf komisie nedokázal povedať ani to, či bude automatický systém funkčný počas jesenných parlamentných volieb.

Právo hlasovať malo približne 30 miliónov Poliakov. Priskumy hovorili o tesných výsldkoch hlasovania. Kým v piatok zverejnenom prieskume súkromnou rozhlasovou stanicou Zet bol rozdiel medzi úradujúcim prezidentom Bronislawom Komorowským a opozičným kandidátom Andrzejom Dudom sedem desatín percenta v prospech súčasnej hlavy Poľska, podľa zistení publikovaných súkromnou televíziou TVN bol rozdiel medzi rivalmi päť desatín percenta. Tentoraz pre europoslanca, ktorý sa stal prekvapujúcim víťazom prvého kola hlasovania. Jeho oficiálne výsledky boli známe až dva dni po hlasovaní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrzej DudaBronislaw Komorowski