Teroristi nám nemôžu nanucovať svoju realitu, tvrdí Lajčák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lajcak
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA/DAUHÁ 24. mája (WEBNOVINY) – „Nemôžeme dovoliť, aby nám teroristi nanucovali svoju realitu a zabránime tomu iba úzkou spoluprácou európskych a moslimských štátov,“ vyhlásil v nedeľu na ministerskom zasadnutí Európskej únie a Rady pre spoluprácu arabských krajín Perzského zálivu (GCC) minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministra Peter Stano.

Na zasadnutí, ktoré sa koná v katarskej metropole Dauhá, Lajčák zdôraznil, že tak, ako s krajinami GCC zdieľame spoločné ekonomické záujmy, rovnako čelíme aj hrozbám, aké predstavuje kríza v Sýrii, Líbyi, Jemene a problém terorizmu a islamského radikalizmu.

Terorizmom najviac trpia moslimské krajiny

„Veľmi dobre si uvedomujeme, že terorizmom najviac trpia moslimské krajiny. Rovnako dobre vieme, že terorizmus a extrémizmus nie sú spojené s náboženstvom, ale so sociálnymi a ekonomickými problémami ako sprievodným javom globalizácie,“ konštatoval šéf rezortu zahraničia.

„Proti terorizmu stojíme spoločne – EÚ i krajiny Perzského zálivu – a poraziť ho môžeme jedine spoločným úsilím, preto je kľúčové, aby sa naša spolupráca rozšírila z dialógu o obchode aj na bezpečnostné otázky,“ uviedol Lajčák. Cieľom pravidelných ministerských schôdzok EÚ – GCC je podčiarknuť dôležitosť spolupráce oboch zoskupení.

Štáty GCC sú pre EÚ dôležitým partnerom, obe strany majú veľký ekonomický aj politický potenciál, zdroje a vplyv, pričom momentálne medzinárodné prostredie prináša regionálne a globálne hrozby, ktoré nútia obe zoskupenia hľadať spoločné riešenia, uvádza sa v tlačovej správe.

Úniu znepokojuje veľa problémov

Podľa Lajčáka úniu, rovnako ako aj krajiny GCC, znepokojuje veľa problémov. „Potrebujeme intenzívnejší dialóg, viac bilaterálnych kontaktov a posilnenú právnu základňu na našu spoluprácu,“ upozornil. Šéf slovenskej diplomacie tiež pripomenul potrebu posunúť sa dopredu v rokovaniach o uzatvorení dohody o voľnom obchode medzi EÚ a štátmi GCC.

EÚ má záujem o vzájomne výhodnú spoluprácu v oblasti ekonomiky, financií, investovania, obchodu, priemyslu a energetiky. To však podľa neho treba pretaviť do konkrétnych projektov. Krajiny GCC sú piatym najväčším vývozným trhom pre EÚ a EÚ je najväčším obchodným partnerom pre GCC.

Spoločné ministerské zasadnutia EÚ a GCC sa konajú pravidelne s cieľom prerokovať konkrétne kroky smerom k posilneniu vzťahov a partnerstva oboch zoskupení a ich členov, vytvoriť podmienky pre zintenzívnenie spolupráce a prediskutovať témy spoločného záujmu v regionálnom aj globálnom kontexte.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie Islamský štátMZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR