Irak mobilizuje sily proti islamistom, vojaci prídu aj z USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iracké bezpečnostné sily
Iracké bezpečnostné sily bránia svoje veliteľstvo v meste Ramádí pred bojovníkmi Islamského štátu počas pieskovej búrky. Irak, 14. máj 2015. Foto: SITA/AP

BAGDAD 26. mája (WEBNOVINY) – Americká armáda poskytne Iraku v priebehu týždňa asi 2000 protitankových striel na boj proti extrémistickej skupine Islamský štát (IŠ). Armáda o tom informovala v utorok vo vyhlásení. Uviedla tiež, že Američanmi vedená koalícia uskutočnila od augusta minulého roku už vyše 4100 leteckých útokov proti pozíciám IŠ v Iraku aj v Sýrii, kde islamisti zabrali rozsiahle územia. V náletoch bude pokračovať.

Irak v utorok odštartoval vojenskú operáciu na znovuzískanie západnej provincie Anbár, ktorá je v rukách IŠ. Islamisti v strede mája získali aj provinčné hlavné mesto Ramádí ležiace na rieke Eufrat zhruba 100 kilometrov západne od Bagdadu.

Iracká štátna televízia informovala, že armádu budú v Anbáre v boji proti IŠ podporovať šiitské aj sunnitské milície, viac podrobností však neuviedla. Už v súčasnosti sa pri Ramádí zhromažďujú šiitské milície podporované Iránom, aby sa pokúsili ho získať späť.

Strata Ramádí zanemená veľkú strategickú ranu pre vládu premiéra Hajdara al-Abádího. Dobytie mesta predstavuje najvýraznejší úspech skupiny, odkedy proti nej začala počas minulého leta podnikať nálety koalícia na čele s USA.

Ramádí bolo jedným z mála miest v Anbáre, ktoré zostávalo až doteraz pod vládnou kontrolou. Zvyšok najväčšej irackej provincie, ktorá hraničí so Saudskou Arábiou, Sýriou a Jordánskom, získal do svojich rúk Islamský štát už minulý rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát