V Nigérii bojovali kočovní s domácimi, zahynuli ľudia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fulani
Kočovný kmeň Fulani. Foto: SITA/AP

JOS 26. mája (WEBNOVINY) – Pri niekoľkodňových ozbrojených stretoch medzi domácim obyvateľstvom a kočovnými pastiermi dobytka z kmeňa Fulani v nigérijskom štáte Benue na severe krajiny zahynulo minimálne 96 ľudí. Informoval o tom v utorok hovorca miestnej polície a zdroj z prostredia nigérijskej armády.

Podobné konflikty, ktoré sa týkajú najmä sporov o pôdu, si pritom každoročne vyžiadajú stovky obetí. Nemenovaný armádny predstaviteľ uviedol, že boje v okolí piatich dedín v regióne Logo v štáte Benue trvali niekoľko posledných dní. Hovorca miestnej polície Austine Ezeani povedal, že v oblasti sú momentálne rozmiestnené policajné jednotky dbajúce o jej väčšiu bezpečnosť.

Konflikty s kočovnými pastiermi sú často vnímané ako prejavy náboženského násilia. Príslušníci kmeňa Fulami totiž vyznávajú islam, rovnako ako väčšina severnej časti krajiny, zatiaľ čo južnejšie oblasti Nigérie obývajú najmä kresťania. Stredné pásmo krajiny, ku ktorému patrí aj štát Benue, je tak častým miestom vzájomných ozbrojených stretov oboch skupín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať