Pri nemeckom pobreží horí loď s hnojivom, hrozí výbuch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Loď
Foto: SITA/ AP

BERLÍN 27. mája (WEBNOVINY) – Posádka musela pre požiar opustiť nákladnú loď vezúcu vysoko horľavé hnojivo pri nemeckom pobreží pre riziko výbuchu na palube. Nemecké Ústredné veliteľstvo námornej pohotovosti v stredu informovalo, že loď sa nachádza v Severnom mori neďaleko prístavu Bremerhaven pri malom súostroví Heligoland.

Obyvatelia pobrežných oblastí sa sťažovali na ostrý zápach, ktorý pravdepodobne pochádza z dymu unikajúceho z lode. Úrady preto vyzvali ľudí, aby si z preventívnych dôvodov pozatvárali okná aj dvere. Špecialisti už začali analyzovať obsah škodlivých látok vo vzduchu pri pobreží. Úrady tiež vytvorili okolo lode päťkilometrový rádius na mori i vo vzduchu, ktorý je zakázané prekročiť.

Agentúra DPA uviedla, že 22-členná posádka lode Purple Beach plaviaca sa pod vlajkou Marshallových ostrovov si všimla dym už v pondelok večer a privolala hasičov. Požiar sa však nepodarilo zlikvidovať a posádka aj požiarnici 192-metrovú loď v stredu nadránom opustili pre obavy, že prípadný výbuch by viedol k potopeniu sa plavidla.

Niekoľko členov posádky museli ošetriť po nadýchaní sa dymu, nikto však nebol vážnejšie zranený. Pre životné prostredie loď a jej náklad zatiaľ údajne nepredstavujú riziko, iné by to však bolo v prípade jej explózie a úniku chemikálií do mora.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať