Vatikán sa búri, írske referendum označil za prehru ľudstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Homosexualita
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

RÍM 27. mája (WEBNOVINY) – Šéf diplomacie katolíckej cirkvi Pietro Parolin považuje výsledok piatkového írskeho referenda o umožnení sobášov bez ohľadu na pohlavie za porážku nielen „kresťanských hodnôt, ale celého ľudstva“. Podľa utorňajších slov po pápežovi Františkovi druhého najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi je plebiscit „dôvod na veľký zármutok“.

Zároveň však dodal, že „cirkev musí vziať do úvahy túto skutočnosť, no v zmysle posilnenia svojho záväzku k evanjelizácii“. Parolin tak nadviazal na pondelňajší komentár vatikánskeho denníka Osservatore Romano.

Podľa jeho tvrdení bol rozdiel medzi táborom Írov hlasujúcich kladne a odporcami umožnenia sobášov pre všetkých „príliš veľký na iné zhodnotenie ako porážka“. Denník taktiež poukazuje na vysokú volebnú účasť, všíma si ju najmä medzi mladými ľuďmi. Samotný pápež, ktorý v minulosti zaujal k homosexuálom ústretový postoj, sa k írskemu plebiscitu zatiaľ nevyjadril.

Íri v piatkovom prelomovom referende podľa očakávaní odsúhlasili uzákonenie možnosti uzatvárať manželstvá bez ohľadu na pohlavie. Oficiálne výsledky hovoria o viac ako 62-percentnej podpore pre návrh ústavnej zmeny, proti hlasovalo 38 percent.

Naplnili sa aj očakávania o vysokej účasti. Svoje právo spomedzi viac ako troch miliónov voličov v tradične katolíckej krajine využilo viac ako 60 percent z nich. Homosexualita bola v Írsku ešte pred začiatkom 90. rokov trestne stíhateľná a rozvody sa stali súčasťou právneho poriadku v roku 1995 po tesnom referende. Hlasovať vtedy prišlo 62 percent oprávnených voličov. Umelé prerušenie tehotenstva však zostáva v Írsku mimo zákona.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať