Britská kráľovná potvrdila termín referenda o účasti v Únii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cameron, kráľovná Alžbeta
Britský premiér David Cameron sa opäť verejne ospravedlnil kráľovnej Alžbete II. Foto: SITA/AP

LONDÝN 27. mája (WEBNOVINY) – Britská kráľovná Alžbeta II. prečítala v stredu v parlamente program vlády novozvoleného premiéra Davida Camerona, ktorého súčasťou je vypísanie referenda o ďalšom zotrvaní Spojeného kráľovstva v Európskej únii najneskôr do konca roka 2017.

Osemdesiatdeväťročná kráľovná predniesla vládou pripravený program na tradičnom slávnostnom otvorení parlamentu, detaily referenda však neponúkla. Zákon o ľudovom hlasovaní totiž bude predstavený v parlamente vo štvrtok, keď začne Cameron turné po niektorých európskych krajinách vrátane Francúzska a Nemecka, aby ich presvedčil o výhodnosti reformy EÚ.

Cameron sľúbil Britom referendum už v roku 2013 v prípade, ak jeho Konzervatívna strana zvíťazí v parlamentných voľbách v roku 2015. Pred ľudovým hlasovaním chce Cameron rokovať s predstaviteľmi a členmi únie o reforme bloku „v prospech všetkých členských krajín“, znie vo vládnom vyhlásení.

Vláda tiež udelí väčšiu autonómiu Škótsku a Walesu a zároveň obmedzí škótskym poslancom možnosť rozhodovať o záležitostiach týkajúcich sa Anglicka a Walesu. Súčasťou vládneho programu je aj zavedenie prísnejšej imigračnej politiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alžbeta II.Britská kráľovná Alžbeta II.Kráľovná Alžbeta II.