Cameron chce reformovať Úniu, bude pokračovať v rokovaniach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
David Cameron
Zotrvanie v únii premiér Cameron podmienil reformami bloku a posilnením postavenia vlády v Londýne na úkor Bruselu. Foto: SITA/AP

LONDÝN 28. mája (WEBNOVINY) – Britský premiér David Cameron bude vo štvrtok pokračovať v rokovaniach s európskymi lídrami, od ktorých chce získať podporu pre jeho plány reformovať EÚ. Vo štvrtok zavíta do Holandska a Francúzska, v piatok príde do Poľska a Nemecka.

So zvyšnými lídrami chce hovoriť na júnovom bruselskom summite EÚ. Cameron zrušil svoje plánované stretnutie s dánskou premiérkou Hellou Thorningovou-Schmidtovou po jej oznámení, že predčasné voľby sa budú konať už v júni. Cameron sa vyjadril, že chce dosiahnuť reformu únie „v prospech všetkých jej členských krajín“.

Cameron minulý rok Britom sľúbil, že v prípade volebného víťazstva vypíše referendum o ďalšej budúcnosti v EÚ. Predtým chce však vyjednať nové podmienky členstva Británie v Únii, čo bude vyžadovať zmeny v zakladajúcich zmluvách o EÚ.

Cameron chce podľa vlastných slov dosiahnuť také reformy EÚ, aby Briti mali v plebiscite plánovanom na rok 2017 na výber. Vo štvrtok má Cameronova vláda predstaviť aj legislatívu o podmienkach konania referenda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David Cameron