Obrazom: Migranti v desiatkach hrobov ležali po jednom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V hroboch pri hranici s Thajskom majú byť utečenci
Hroby sa nachádzajú asi pol kilometra od hranice na 28 miestach, ktoré mohli slúžiť ako tábory pre imigrantov zriadené pašerákmi ľudí. Foto: SITA/ AP

KUALA LUMPUR 28. mája (WEBNOVINY) – Malajzijskí experti sa domnievajú, že v každom zo 139 hrobov, ktoré objavili v džungli pri hraniciach s Thajskom, sa nachádza jedno telo. Vo štvrtok to povedal námestník malajzijského ministerstva vnútra Wan Junaidi Tuanku Jaafar, čím vyvrátil predchádzajúce podozrenia, že v hroboch by mohlo byť pochovaných viac ľudí.

Obrazom: V hroboch pri hranici s Thajskom majú byť utečenci

„Nie sú to masové hroby,“ povedal novinárom s tým, že mŕtvych podľa všetkého riadne pochovali podľa tradícií. Exhumácia tiel má podľa neho ukázať, či nebol spáchaný zločin. Experti začali skúmať hroby tento týždeň a doteraz exhumovali len štyri telá. Exhumáciu by mali dokončiť v prvom júnovom týždni.

Hroby sa nachádzajú asi pol kilometra od hranice na 28 miestach, ktoré mohli slúžiť ako tábory pre imigrantov zriadené pašerákmi ľudí. Telesné pozostatky s najväčšou pravdepodobnosťou patria barmským Rohingyom či utečencom z Bangladéša.

Malajzijské úrady už zadržali 12 príslušníkov polície v súvislosti s podozrením z prepojenia na gang pašerákov ľudí, ktorí tábory prevádzkovali. Začiatkom mája polícia objavila podobný opustený tábor a masový hrob aj na thajskej strane v pohorí Padang Besat, experti z neho vtedy exhumovali približne 30 tiel.

Juhovýchodná Ázia zažíva v súčasnosti utečeneckú krízu. Tento mesiac pristálo pri brehoch Malajzie a Indonézie vyše 3000 imigrantov, väčšinou Rohingyov z Barmy a Bangladéša, kde je táto etnická skupina perzekvovaná. Utečenci predtým chodili cez Thajsko, ktoré však vyhlásilo vojnu nelegálnej imigrácii.

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov odhaduje, že na mori uviazlo asi 2500 imigrantov, ktorých opustili prevádzači a ktorí trpia nedostatkom vody a potravín. Utečeneckou krízou sa budú v piatok v Thajsku zaoberať predstavitelia 17 krajín Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) ako aj zástupcovia USA, Švajčiarska a medzinárodných organizácií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať