Británia podľa Francúzov spúšťa nebezpečný a škodlivý proces

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Velka britania parlament
Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 28. mája (WEBNOVINY) – V pripravovanom referende o ďalšom zotrvaní Británie v EÚ budú oprávnení voliči odpovedať na otázku v znení – Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie?

Väčšina Britov si praje zotrvanie v Únii

Informoval o tom zdroj z prostredia britskej vlády, ktorá plánuje vo štvrtok predstaviť detaily chystaného referenda. Zdroj z prostredia vlády pre agentúru AFP podotkol, že plebiscit „umožní Britom vyjadriť svoju vôľu po prvý raz za 40 rokov“ britského členstva v bloku. Dodal, že podľa neho je otázka „jasná“.

Známy euroskeptický poslanec EP Nigel Farage sa však nechal počuť, že premiér David Cameron prostredníctvom znenia otázky rozhodol, akú odpoveď chce počuť. Podľa prieskumov si väčšina Britov praje zotrvanie v EÚ.

Francúzi referendum kritizujú

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius britské referendum skritizoval. Podľa slov šéfa francúzskeho rezortu obrany si však Camerona, ktorý príde vo štvrtok do Paríža, vypočujú.

Fabius zastáva názor, že projekt referenda je „veľmi riskantný“ a celý proces preto považuje za „veľmi nebezpečný“. Ako povedal, „ak ste sa rozhodli pripojiť k futbalovému klubu, nemôžete sa v strede zápasu rozhodnúť, že teraz ideme hrať rugby“.

„Briti si zvykli, že im hovoria – Európa je zlá vec – a v deň, keď sa ich spýtajú na rozhodnutie hrozí, že povedia, že Európa je zlá vec. Británia je vojenská a diplomatická mocnosť. Ak takáto dôležitá krajina opustí Európu, vytvorí to o Európe výnimočne negatívny dojem,“ povedal Fabius.

Cameron minulý rok Britom v prípade volebného víťazstva sľúbil vypísanie referenda o ďalšej budúcnosti v EÚ, ktorá je na ostrovoch dlhodobým terčom kritiky. Zotrvanie v únii premiér podmienil reformami bloku a posilnením postavenia vlády v Londýne na úkor Bruselu. Legislatíva o podmienkach konania referenda bude známa vo štvrtok. Následne by Cameron mal zavítať do viacerých vplyvných krajín EÚ, kde chce získať podporu pre svoje plány reformovať úniu. So zvyšnými lídrami chce o veci hovoriť na júnovom bruselskom summite EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronNigel Farage