USA núkajú Srbom plyn, obávajú sa ich zbližovania s Moskvou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
South Stream
South Stream stále nemá mnoho dôležitých povolení na to, aby bol v súlade s legislatívou EÚ. Foto: SITA/AP

TIRANA 28. mája (WEBNOVINY) – Srbský premiér Aleksandar Vučič vo štvrtok potvrdil záujem jeho krajiny o viacerých dodávateľov plynu s cieľom zníženia energetickej závislosti od ruských dodávok.

Vučič v tejto veci poukázal na Američanmi podporovaný plynovod z Azerbajdžanu do Európy. Vučič v rozhovore pre agentúru AP povedal, že v záujme energetickej bezpečnosti je Srbsko pripravené diverzifikovať zdroje plynu, čo je podľa jeho slov „taktiež veľmi dôležité pre našich amerických priateľov“.

Vučič však podotkol, že Srbi chcú dostávať plyn aj cez pripravovaný plynovod cez Turecko. Ako povedal, Srbsko si navyše chce zachovať dobré vzťahy s Ruskom a „nevidím na tom nič zlé“. Za hlavný cieľ zároveň označil vstup do EÚ.

USA majú obavy zo zbližovania vzťahov a ďalšieho zlepšovania spolupráce medzi Belehradom a Moskvou. Preto údajne Srbom chcú ponúknuť dohodu o dodávkach zemného plynu a znížiť tým ich energetickú závislosť od Ruska. To Západ obviňuje z využívania plynu ako zbrane politického vplyvu na východoeurópske a balkánske krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aleksandar Vučič