Novinár kritizoval Erdogana, čestné občianstvo nedostane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Predkovia Turkov žiadnu genocídu nespáchali, tvrdí Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, že predkovia jeho národa nikdy žiadnu genocídu nespáchali. Foto: SITA/AP

ANKARA 28. mája (WEBNOVINY) – Turecké mesto Gaziantep vo štvrtok potvrdilo, že zrušilo plány slávnostne udeliť čestné vyznamenanie americkému novinárovi za jeho pomoc pri záchrane vzácnych malieb.

Dôvodom zrušenia výnimočnej ceremónie novinárova kritika prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten je známy svojím autokratickým vedením krajiny a nízkou toleranciou verejnej kritiky jeho osoby.

Stephen Kinzer v minulosti pôsobiaci aj v americkom denníku New Yorku Times si prezidenta za terč svojej kritiky vybral vo svojom článku pre denník Boston Globe. V ňom obvinil Erdogana, že spravil z príkladnej krajiny „spojenca z pekla“.

Starostka 1,3-miliónového Gaziantepu a bývalá ministerka v Erdoganovej vláde Fatma Sahinová na svojom konte na sieti Twitter uviedla, že Kinzerove vyjadrenia boli voči „nášmu prezidentovi nespravodlivé“. Čestným občanom mesta sa tak nestane. Ako podotýka agentúra AP, ide o ďalší z krokov zameraných proti slobode prejavu a trestaniu kritikov súčasného vedenia moslimskej krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan