Cameron v Poľsku neuspel, vytkli mu diskriminačné opatrenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cameron
Foto: SITA/ AP

VARŠAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Poľsko neustúpi Británii v rokovaniach o zmene niektorých zmlúv o EÚ a bude naďalej chrániť záujmy svojich občanov žijúcich v Británii. V deň návštevy britského premiéra Davida Camerona vo Varšave to v piatok pre verejnoprávnu televíziu TVP1 povedal poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna.

Cameron pricestoval do Poľska, aby tam získal podporu pre jeho plány reformovať EÚ v oblastiach, ako je imigrácia, na čo chce do konca roka 2017 uskutočniť referendum o pokračovaní členstva alebo vystúpení Británie z EÚ.

Poliaci chcú Britániu v Únii

„Chceme, aby Británia zostala v EÚ. Záujmy Poliakov, našich občanov žijúcich v Británii, sú však dôležité,“ povedal Schetyna v reakcii na plány britskej vlády obmedziť sociálne výhody pre imigrantov z EÚ, a tým zároveň obmedziť imigráciu z bloku, čo únia považuje za porušenie základných princípov o voľnom pohybe pracovných síl.

„Chápeme britský postoj, no existujú isté základy, na ktorých stojí spoločná Európa. Bude to ostrá konverzácia, no poľská strana neustúpi,“ vyhlásil šéf poľskej diplomacie. Podobne sa vyjadril aj poľský minister pre európske záležitosti Rafal Trzaskowski.

Poľsko kritizuje diskrimináciu

Zavádzanie diskriminačných opatrení je podľa neho pre Poľsko „červenou čiarou“. „Ak by každý prišiel so zoznamom zmien európskej politiky, znamenal by to koniec EÚ,“ vyhlásil. Cameron sa v piatok stretol s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou, obsah ich rozhovoru však nezverejnili. Teraz smeruje do Nemecka, kde bude o britských plánoch rokovať aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Cameron minulý rok Britom sľúbil, že v prípade volebného víťazstva vypíše referendum o ďalšej budúcnosti v EÚ. Predtým chce však vyjednať nové podmienky členstva Británie v únii, čo bude vyžadovať zmeny v zakladajúcich zmluvách o EÚ. Cameron chce podľa vlastných slov dosiahnuť také reformy EÚ, aby Briti mali v plebiscite plánovanom na rok 2017 na výber.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia