Orbán napriek sporom podporil členstvo krajiny v Únii i NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tisíce Maďarov demonštrovali proti Orbánovej vláde
Viac ako desaťtisíc ľudí sa v pondelok večer zhromaždilo pred budovou maďarského parlamentu, kam prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s s vládou premiéra Viktora Orbána. Prítomní skandovali protivládne heslá a žiadali odvolanie šéfky daňového úradu, ktorá sa pre podozrenia z korupcie ocitla na americkom zozname neželaných osôb. Účastníci podujatia vyzývali Orbánov kabinet na prijatie zodpovednosti. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 29. mája (WEBNOVINY) – Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok vyhlásil, že aj napriek rozdielnostiam v názoroch musí krajina zostať členom Európskej únie (EÚ) aj NATO.

Orbán v prejave, ktorý predniesol na slávnosti pri príležitosti jeho piatich rokov v úrade, opäť označil niektoré prísľuby EÚ ohľadom riešenia migrantskej krízy za „hraničiace so šialenstvom“. Napriek tomu však vyslovil, že je proti akémukoľvek pokusu krajiny o odchod z EÚ či NATO. Politik, ktorého vládna strana Fidesz v maďarskom parlamente zastáva väčšinu, povedal, že je v záujme Maďarska zlepšiť chod EÚ, nie však „odísť z nej“.

Opačný názor na vec dlhodobo zastáva ultranacionalistické Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik), ktoré označuje NATO za „bezpečnostné riziko“ pre Maďarsko a zároveň trvá na uskutočnení referenda o zotrvaní v EÚ. Hnutie za lepšie Maďarsko je momentálne treťou najsilnejšou stranou v maďarskom parlamente.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Orbán
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy