Zomrel druhý najhľadanejší nacista, Kanada ho Rusom nevydala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hitler
Foto: SITA/AP

MONTREAL 29. mája (WEBNOVINY) — Druhý najhľadanejší muž na zozname nacistických vojnových zločincov Strediska Simona Wiesenthala minulý týždeň zomrel v Kanade vo veku 93 rokov.

O úmrtí Vladimira Katriuka, ktorý bol podľa dostupných hlásení v rokoch 1942 až 1944 príslušníkom ukrajinského práporu nacistických síl SS, vo štvrtok informoval jeho právnik Orest Rudzik.

Kanaďana ukrajinského pôvodu v Rusku začiatkom mája obvinili z genocídy v súvislosti masakrou, ktorá sa odohrala v roku 1943 v dedine Chatyň na území dnešného Bieloruska. Katriuk sa prisťahoval do Kanady v roku 1951 a obvinenia týkajúce sa jeho minulosti odmietal.

Správa o jeho úmrtí v Quebecu v dôsledku dlhej choroby sa objavila iba niekoľko hodín po tom, ako kanadské Stredisko pre Izrael a židovské záležitosti vyhlásilo, že Ottawa by mala podniknúť potrebné kroky na to, aby sa z údajných vojnových zločinov zodpovedal.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý podlieha prezidentovi Vladimirovi Putinovi, vyzýval Kanadu, aby Katriuka vydala do Ruska, aby ho mohli súdiť, čo však konzervatívna vláda Stephena Harpera odignorovala. Odkázala pritom, že nikdy neuzná ruskú anexiu Krymu alebo zasahovanie Moskvy do záležitostí Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať