Južná Kórea vyskúšala rakety, sú schopné zasiahnuť celú KĽDR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korea
Foto: SITA/ AP

SOUL 3. júna (WEBNOVINY) – Južná Kórea podľa vyhlásení tamojších predstaviteľov v stredu úspešne otestovala dve balistické rakety domácej výroby, ktoré sú schopné zasiahnuť ktorúkoľvek časť severokórejského územia. Kancelária juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje informovala, že odpálenie rakiet s doletom dosahujúcim údajne viac ako 500 kilometrov osobne sledovala.

Správa sa objavila necelý mesiac po tom, ako znepriatelený Sever hlásil úspešnú skúšku balistickej rakety odpaľovanej z ponorky za prítomnosti vodcu Kima Čong-una. Organizácia Spojených národov pritom v minulosti uvalila na Severnú Kóreu sankcie zakazujúce tamojšiemu režimu vyvíjať alebo využívať technológie balistických rakiet. Na stredajšiu skúšku Pchjongjang zatiaľ nijako nereagoval.

Severná a Južná Kórea sú technicky stále vo vojnovom stave, keďže vzájomný konflikt z 50. rokov sa skončil iba prímerím. Soul sa ešte v roku 2012 dohodol s USA na zvýšení doletu svojich rakiet, ktorý má pokrývať celé územie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky ako aj časť Číny a Japonska.

Ako dôvod pre takýto krok uvádza ohrozenie jadrovými zbraňami a raketami Severu. Ten dohodu označil za sprisahanie s cieľom rozpútať vojnu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pak Kun-Hje