Izrael odpovedal na rakety, voči Pásmu Gazy uskutočnil nálet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mesto Saná bolo terčom ďalších náletov, zabili desiatky ľudí
Nálety koalície arabských štátov pod vedením Saudskej Arábie pripravili v utorok o život ďalšie desiatky ľudí. Foto: SITA/AP

JERUZALEM 7. júna (WEBNOVINY) – Izraelská armáda uskutočnila v nedeľu v skorých ranných hodinách nálet na Pásmo Gazy, ako odvetu za nedávny raketový útok z tohto územia kontrolovaného militantným palestínskym hnutím Hamás.

Palestínska strana v uplynulých dvoch týždňoch vypálila z Pásma Gazy už tri rakety. Tá posledná dopadla do neobývanej oblasti v blízkosti mesta Aškelon na juhu Izraela, pričom nezapríčinila žiadne zranenia ani materiálne škody. Ku všetkým trom útokom z palestínskej strany sa prihlásila miestna skupina salafistov zvaná Omarove brigády, ktorá podporuje militantov z organizácie Islamský štát (IŠ).

Skupina vyhlásila, že jej nedávne útoky na Izrael boli prejavom solidarity s palestínskymi väzňami v Izraeli a tiež s jej členmi, ktorých väznia na území kontrolovanom Hamásom.

Omarove brigády sú dlhodobým protivníkom hnutia Hamás, ktoré však Izrael automaticky viní z akýchkoľvek útokov pochádzajúcich z Pásma Gazy. Izraelská vláda v nedeľu vyhlásila, že v súvislosti s poslednými incidentmi sa na čas rozhodla uzavrieť hraničné priechody do Pásma Gazy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať