Grécko zasiahlo zemetrasenie, Atény ho cítili intenzívne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Metropolu Grécka zasiahlo zemetrasenie. Foto: SITA/AP

ATÉNY 9. júna (SITA/AP/Reuters) – Zemetrasenie s magnitúdou 5,2 otriaslo v utorok ráno gréckou metropolou Atény. Žiadne správy o zraneniach či materiálnych škodách doposiaľ nie sú známe.

Podľa údajov nameraných Geodynamickým inštitútom v Aténach otrasy zaznamenali o 2:09 SELČ, pričom vychádzali z hĺbky približne 5 kilometrov a ich epicentrum bolo v blízkosti mesta Chlakida na gréckom ostrove Eubója, a teda asi 80 kilometrov severne od Atén. Žiadne škody nie sú hlásené ani v Chlakide. V Grécku aj v susednom Turecku sú zemetrasenia pomerne časté.

„Zemetrasenie nastalo pomerne blízko pri zemskom povrchu, a preto ho v Aténach cítili veľmi intenzívne – pochádzalo z oblasti, kde sú zemetrasenia pomerne časté, avšak len zriedka silnejšie než to dnešné,“ uviedol seizmológ Efthimios Lekkas, riaditeľ štátom riadenej Organizácie pre plánovanie a ochranu pred zemetraseniami (EPPO).

Dodal, že napriek dvom dotrasom, ktoré prišli po zemetrasení, podľa neho dôvod na ďalšie obavy nie je. Zemetrasenie zaznamenal aj Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý mapuje zemetrasenia vo všetkých častiach sveta. Podľa jeho údajov dosiahlo magnitúdu 5,2 a otrasy vychádzali z hĺbky 5,8 kilometra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia