Izraelský minister neverí, že sa dožije mieru s Palestínou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izraelskí vojaci
Izraelské letectvo bombardovalo v stredu delostrelecké pozície sýrskej armády pri okupovaných Golanských výšinách. Foto: SITA/AP

HERZLIJA 9. júna (WEBNOVINY) – Izraelský minister obrany Moše Jálon v utorok vyhlásil, že neverí v dosiahnutie stabilného mieru s Palestínčanmi ešte počas svojho života. Ide o jedno z najpochmúrnejších hodnotení člena izraelskej vlády v poslednom období.

Minister vyhlásil, že Palestínčania „zabuchli dvere“ snahám o pokračovanie mierových diskusií a minimálne 15 rokov odmietajú mierové dohody o území. „Nevidím dosiahnutie trvalej dohody počas môjho života, a to sa chystám žiť ešte nejakú dobu,“ uviedol Jálon na konferencii v meste Herzlija, ktorá sa každoročne koná neďaleko izraelskej metropoly Tel Aviv.

Mierové rokovania medzi krajinami sa prerušili v apríli 2014, po nezhodách pre izraelskú výstavbu osád na území obývanom Palestínčanmi a tiež sporoch s militantným hnutím Hamás, ktoré ovláda Pásmo Gazy a odmieta uznať Izraelu právo na existenciu.

K obnoveniu rokovaní zúčastnené strany vyzval minulý týždeň aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, pričom na obe strany apeloval, aby sa prestali uchyľovať k jednostrannému konaniu, ktoré „narúša dôveru“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pan Ki-mun