Vyšetrovanie sledovania Merkelovej mobilu sa skončilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama, Merkelová
Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: SITA, AP

BERLÍN 12. júna (WEBNOVINY) – Prokuratúra v Berlíne v piatok oznámila ukončenie vyšetrovania údajného odpočúvania mobilného telefónu kancelárky Angely Merkelovej zo strany tajných služieb USA. Podľa generálneho prokurátora Haralda Rangeho je dôvodom nedostatok dôkazov potrebných na otvorenie súdneho procesu.

Range ešte v decembri avizoval, že vývoj v júni začatého vyšetrovania nie je priaznivý. V piatok jeho úrad definitívne oznámil, že vyšetrovatelia nedisponujú dokumentmi s potrebnou výpovednou silou. Medializované spisy by podľa neho pred súdom neobstáli.

Poukázanie na americké odpočúvanie Merkelovej mobilu bolo súčasťou pred tromi rokmi publikovaných odhalení bývalého spolupracovníka tajných služieb USA Edwarda Snowdena. Merkelová vtedy označila sledovania spojencov za neprijateľné.

V apríli však vyšlo najavo, že nemecká tajná služba BND pomáhala americkým orgánom so sledovaním francúzskej vlády, prezidenta i vedenia EÚ. Diať sa tak malo prostredníctvom centra neďaleko Mníchova. Kancelárka vtedy pohotovo zareagovala, že je potrebné použiť všetky prostriedky na ochranu obyvateľov krajiny pred teroristickými hrozbami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Merkelova