Boje na Ukrajine poškodili plynovod, tri mestá sú bez plynu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojnou zmietaná Ukrajina
Medzi separatistami na Ukrajine bojuje aj niekoľko Slovákov. Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že v súčasnej dobe prebieha ich identifikácia. Foto: SITA/AP

KYJEV 12. júna (WEBNOVINY) – Boje na východe Ukrajiny vážne poškodili miestny plynovod, čo spôsobilo, že sa až tri mestá vrátane strategického prístavu Mariupoľ ocitli v piatok bez dodávok plynu. Informoval o tom ukrajinský monopolný prepravca plynu Ukrtransgaz.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Dodávky plynu do Mariupoľu, Berďanska a Volnovachy, budú pozastavené po dobu trvania opravných prác. Táto núdzová situácia však nijako neovplyvní dodávky plynu do Európy,“ uviedol Ukrtransgaz vo vyhlásení. Opravné práce by mali trvať maximálne dva dni.

Prístav Mariupoľ ležiaci pri Azovskom mori sa nachádza na okraji zóny konfliktu, v ktorom bojujú proruskí povstalci s ukrajinskými vojskami a hrozbám povstaleckých útokov čelí už celé mesiace.

Nachádzajú sa v ňom zároveň dva najväčšie závody ukrajinských oceliarní spadajúce pod firmu Metinvest. Ich vedenie v reakcii na udalosť vyhlásilo, že sa teraz oba závody ocitli v kritickej situácii a pravdepodobne budú musieť čiastočne obmedziť svoju prevádzku.

Ukrajinské ministerstvo vnútra z poškodenia plynovodu obvinilo proruských povstalcov, k čomu sa názorovo pridal aj ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Proruskí povstalci podľa jeho mienky zničili plynovod naschvál, aby tak destabilizovali situáciu v Mariupole.

„Robia to zámerne, aby vyvolali v Mariupole paniku a spôsobili zatvorenie tovární, čím mnoho ľudí nedostane výplatu. To je súčasť ruského plánu,“ uviedol Jaceňuk počas piatkového stretnutia vlády. Oficiálni predstavitelia povstalcov obvinenia odmietli, pričom na svoju obranu uviedli, že oblasť asi sto kilometrov severne od Mariupoľu, kde sa plynovod nachádza, leží mimo dosahu ich zbraní.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk