Poľsko a Litva rokujú s USA, chcú rozmiestniť ťažké zbrane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Americkí vojaci sa vracajú z Pobaltia do Bavorska
Konvoj americkej armády sa po svojej ceste východnou Európou zastavuje a vojaci sa stretávajú s miestnym obyvateľstvom. Foto: SITA/AP

Varšava/Vilnius 14. júna (WEBNOVINY) – Poľsko a Litva v nedeľu potvrdili, že rokujú s Washingtonom o rozmiestnení amerických ťažkých zbraní na svojom území. Informovala o tom agentúra Reuters.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Reagovali tak na sobotňajšiu správu denníka New York Times (NYT), podľa ktorého chce Pentagón umiestniť vo východnej Európe a v Pobaltí tanky, bojové vozidlá pechoty a ďalšie ťažké zbrane pre približne 5000 amerických vojakov. Zbrane majú údajne odradiť Rusko od prípadnej ďalšej agresie v Európe a potvrdiť americké odhodlanie brániť svojich spojencov v regióne.

Plán musí schváliť Biely dom a minister obrany

Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy by USA mali uskladniť v každej z troch pobaltských republík – Litve, Lotyšsku a Estónsku – dostatok zbraní pre vojenskú rotu pozostávajúcu zo zhruba 150 vojakov. Dostatočné vybavenie pre rotu, alebo dokonca pre prápor s približne 750 vojakmi, by podľa citovaného zdroja mohli umiestniť v Poľsku, Rumunsku, Bulharsku a možno aj v Maďarsku.

Navrhovaný plán musí ešte schváliť minister obrany USA Ash Carter a Biely dom, k čomu by podľa NYT malo dôjsť ešte pred júnovou schôdzkou ministrov obrany NATO v Bruseli.

Ďalší krok k posilneniu prítomnosti USA v Poľsku

Hovorca Pentagónu sa odmietol k tvrdeniam, uvedeným v článku NYT priamo vyjadriť, pričom zdôraznil, že vo veci ešte nepadlo žiadne rozhodnutie. Konštatoval len to, že americká armáda v posledných rokoch zintenzívňuje preventívne rozmiestňovanie vybavenia za účelom výcviku a vojenských cvičení so spojencami a partnermi NATO.

Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak vyhlásil, že počas svojej májovej návštevy rokoval vo Washingtone o rozmiestnení amerických ťažkých zbraní v skladoch Poľsku.

Pentagón by mal podľa neho prijať rozhodnutie v celej záležitosti už „čoskoro“. „Ide o ďalší krok k posilneniu prítomnosti USA v Poľsku a celom regióne,“ povedal Siemoniak, pričom nekonkretizoval množstvo ani typ zbraní, ktoré by mali skončiť v Poľsku.

Hľadajú vhodné miesto na uskladnenie zbraní

Siemoniak zdôraznil, že uskladnenie zbraní nie je len krátkodobým dočasným opatrením, ale že je mienené na ďalšie „roky a desaťročia“.

Hovorca generálneho štábu poľskej armády v tejto súvislosti uviedol, že sa už podnikli kroky na vytypovanie vhodných lokalít, kde by bolo možné americké zbrane uskladniť. Na prijatie amerických ťažkých zbraní sa pripravuje aj Litva, potvrdili v nedeľu aj tamojší vládni predstavitelia.

„Rokujeme s našimi americkými spojencami o tom, že by bolo užitočné rozmiestniť tu takéto zariadenia na trvalej báze v záujme posilnenia našej bezpečnosti a podpory tu nasadených vojakov,“ uviedol litovský minister obrany Juozas Olekas.

Hrozby, ktorým čelí Pobaltie, zosilneli

Podľa neho v súčasnosti taktiež hľadá vhodné lokality na umiestnenie zbraní a pripravuje na takýto krok svoju vojenskú infraštruktúru, hoci príslušné rozhodnutie vo Washingtone ešte nepadlo.

Prebiehajúce konzultácie o celej otázke v nedeľu priznal aj litovský premiér Algirdas Butkevičius. Vyjadril pritom nádej, že diskusie vyústia v konkrétne rozhodnutia, ktoré sa „stanú realitou“. „Hrozby, ktorým čelí Pobaltie, zosilneli,“ komentoval postoj Litvy premiér.

V prípade, že bude tento plán schválený, bude to podľa NYT prvýkrát od konca studenej vojny, keď Washington umiestni ťažké zbrane v nových členských krajinách NATO, ktoré v minulosti tvorili súčasť sovietskeho bloku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať