Holandský minister stopol správu o antisemitizme mladých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zidia
Foto: SITA/AP

BRUSEL/AMSTERDAM 15. júna (WEBNOVINY) – Holandský denník Telegraaf v pondelok informoval, že minister sociálnych vecí Lodewijk Asscher stopol zverejnenie správy o antisemitizme medzi mladými Holanďanmi.

Správu o antisemitistických náladách medzi mládežou v Holandsku vypracoval Inštitút Verwey-Jonker z Utrechtu, ktorého nezávislí odborníci sa zameriavajú na vedecké prieskumy v sociálnej oblasti. Správa vypracovaná inštitútom mala byť pôvodne zverejnená v máji, bola však pozastavená až do objasnenia jej záverov, upozornil denník Telegraaf.

Redakcia však upozornila, že videla návrh vypracovanej správy, ktorá naznačuje, že 12 percent moslimskej mládeže v Holandsku „nie je až tak pozitívne“ naladená voči židom žijúcich v tejto krajine. Moslimovia tureckého pôvodu boli pritom viac negatívne naladení voči židom ako vyznavači islamu pôvodom z Maroka.

Respondenti prieskumu dostali otázku, či sú naladení „pozitívne“, „neutrálne“ alebo „nie až tak pozitívne“ voči židom v Holandsku, voči židom v Izraeli, voči Izraelu a nakoniec voči sionistom.

Izraelské informačné a dokumentačné centrum (CIDI) označilo uvedený výskum za „mätúci“ a zdôraznilo, že jeho výsledky neudávajú „správne údaje o skutočnej úrovni antisemitizmu v Holandsku“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia