Pri konflikte na Ukrajine zranili alebo zabili stovky detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Ukrajinský konflikt vyvolal humanitárnu krízu, ktorá postihuje vyše päť miliónov ľudí vrátane 1,7 milióna detí. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. júna (WEBNOVINY) – Deti sú ohrozené v dôsledku obnoveného násilia na východe Ukrajiny. Od začiatku konfliktu ich už vyše 240 bolo zranených alebo prišlo o život. V tlačovej správe k aktuálnej situácii na Ukrajine to v pondelok uviedol Detský fond OSN (UNICEF) Slovensko.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

UNICEF potvrdil, že od marca minulého roka je v dôsledku konfliktu na východe Ukrajiny hlásených najmenej 68 strát na životoch detí a 180 zranených detí.

Zatiaľ čo žiadne dieťa údajne neprišlo o život počas poslednej eskalácie násilia pri meste Marjinka západne od Donecka, podľa neoficiálnych správ deti utrpeli pri streľbe zranenia. UNICEF predpokladá, že skutočný počet detských obetí je podstatne vyšší, ako je hlásené, vzhľadom na to, že mnohé oblasti sú v dôsledku konfliktu neprístupné.

UNICEF poskytuje deťom aj psychologickú pomoc

„Tieto čísla odzrkadľujú reálne počty životov dievčat a chlapcov, ktoré boli zničené bojmi na východe Ukrajiny,“ povedala zástupkyňa UNICEF na Ukrajine Giovanna Barberisová. „Násilie v Donecku sa stupňuje a svet nesmie zabúdať na tisíce detí žijúce v oblastiach konfliktu, kde každá vystrelená guľka predstavuje hrozbu pre ich životy a zdravie,“ dodala.

Obrazom: Vojnou zmietaná Ukrajina

UNICEF spolu s partnermi pracuje na zaistení bezpečia pre deti na východe Ukrajiny, k čomu patrí aj nedávno spustená informačná kampaň, ktorá má poskytnúť 500-tisíc deťom a ich rodinám informácie o riziku, ktoré predstavujú nášľapné míny a výbušniny.

UNICEF tiež poskytuje psychologickú podporu deťom ovplyvneným konfliktom, a to prostredníctvom školských alebo komunitných centier, ktoré pomohli od začiatku tohto roka už viac ako 20-tisíc chlapcom a dievčatám. UNICEF poskytol bezpečnú pitnú vodu pre viac ako 550-tisíc ľudí zasiahnutých konfliktom v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Konflikt vyvolal humanitárnu krízu

Konflikt na východe Ukrajiny, ktorý prebieha už druhý rok, vyvolal humanitárnu krízu a tá postihuje vyše päť miliónov ľudí vrátane 1,7 milióna detí. Približne 1,3 milióna ľudí bolo vnútorne vysídlených zo svojich domovov a komunít, zdravotníctvo a školstvo zostáva v ohrozených oblastiach pod veľkým tlakom. Vyše 6400 ľudí vrátane 626 žien a detí prišlo o život.

„Obávame sa, že zintenzívňujúce sa boje budú viesť k narastajúcemu počtu detských obetí a k zhoršeniu humanitárnej krízy na východe,“ dodala Barberisová. „Mala by byť vynaložená všetka potrebná snaha, aby deti ostali v bezpečí.“

Slovenský výbor pre UNICEF takisto aktívne prikladá ruku k dielu zbierkou pre Ukrajinu. Prispieť je možné bankovým prevodom, viac informácií nájdete na webe www.unicef.sk. (číslo účtu.: 2629726297/1100 (Tatra banka) / IBAN: SK96 1100 0000 0026 2972 6297 / variabilný symbol: 0414)

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie UNICEF Detský fond OSN