Zomrela sestra Nirmala, nástupkyňa Matky Terezy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sestra Nirmala
Foto: SITA/AP

Kalkata 23. júna (WEBNOVINY) – Vo veku 81 rokov zomrela v utorok v indickej Kalkate sestra Nirmala, ktorá po smrti Matky Terezy v roku 1997 prevzala vedenie rehole Misionárky lásky.

V utorok o tom informovala samotná rehoľa vo vyhlásení, podľa ktorého sa sestra Nirmala posledných niekoľko dní necítila dobre a jej stav sa postupne zhoršoval. Jej telo v stredu prevezú do sídla rehole, kde sa popoludní uskutočnia pohrebné obrady.

Sestra Nirmala sa 13. marca 1997, pol roka pred smrťou Matky Terezy, stala generálnou predstavenou rehole Misionárky lásky. Za Nirmalinu nástupkyňu bola v apríli 2009 v Kalkate zvolená sestra Mary Prema. Svoje odstúpenie sestra Nirmala vtedy zdôvodnila zhoršeným zdravím a želaním venovať sa duchovnému rozjímaniu. Utiahla sa do kláštora svojej rehole, kde aj v noci nadnes zomrela.

Sústrasť v súvislosti so smrťou sestry Nirmaly vyjadrila predsedníčka vlády štátu Západné Bengálsko Mamata Banerdžíová, ale aj indický premiér Naréndra Módí, ktorý ocenil jej oddanosť službe druhým a starostlivosť o chudobných a chorých.

Matka Tereza

, narodená v albánskej rodine na území dnešného Macedónska, založila rehoľu Misionárky lásky na prelome 40. a 50. rokov 20. storočia. Celý svoj život zasvätila službe chudobným a chorým v Indii. Bola nositeľkou Templetonovej ceny (1973), Nobelovej ceny za mier (1979), britského Radu Za zásluhy (1983), ako aj najvyššieho indického civilného vyznamenania Bhárat Ratna (1980). Pápež Ján Pavol II. ju v roku 2003 vyhlásil za blahoslavenú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Pavol II.Matka TerezaPápež Ján Pavol II.