Európa prijme 40-tisíc utečencov, kvóty v Bruseli neprešli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

BRUSEL 26. júna (WEBNOVINY) – Dvojďňovému zasadnutiu Európskej rady v Bruseli dominuje migrácia, Slovensko na ňom zastupuje premiér Robert Fico.

Povinné kvóty neprešli

Návrh záverov Európskej rady naznačuje, že lídri Európskej únie (EÚ) sa dohodnú na potrebe prerozdelenia 40-tisíc žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka, avšak rozhodnutie o tom, akým spôsobom toto prerozdelenie uskutočniť sa zrejme presunie na neskorší termín – najneskôr do konca júla. Uviedla to agentúra Reuters.

EÚ, šokovaná smrťou takmer 2000 migrantov, ktorí tohto roku zahynuli vo vodách Stredozemného mora v snahe dostať sa do Európy, prisľúbila poskytnutie rýchlej odpovede na túto situáciu. Najnovšie diskusie medzi lídrami EÚ naznačili, že touto odpoveďou zrejme nebudú povinné národné kvóty pre migrantov utekajúcich pred vojnou a chudobou v Afrike a na Strednom východe, ako pôvodne navrhovala Európska komisia.

Podľa návrhu záverov pôjde o dobrovoľnú snahu členských krajín „presťahovať na viac ako dva roky 40.000 osôb, ktoré potrebujú medzinárodnú ochranu, z Talianska a Grécka do iných členských štátov“.

Okrem počtu 40-tisíc žiadateľov o azyl zo Sýrie a Eritrey, ktorých nezvláda administratíva Talianska a Grécka, EÚ plánuje aj priame presídlenie okolo 20-tisíc utečencov z politicky nestabilných krajín ako je Sýria, Irak či Afganistan.

Malo by Slovensko prijať utečencov z Blízkeho východu a severnej Afriky, ako to navrhuje Európska únia?

Solidarita bez prinášania obetí je čisté pokrytectvo, povedal Tusk

„Nemáme žiaden konsenzus ohľadom povinných kvót pre migrantov, … to ale nemôže byť ospravedlnením pre ničnerobenie,“ uviedol v tejto súvislosti predseda Európskej rady Donald Tusk. A dodal, že solidarita bez prinášania obetí je čisté pokrytectvo.

Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ sa zaoberali témou migrácie počas pracovnej večere. Už pred začatím summitu však bolo jasné, že najmä stredoeurópske a východoeurópske krajiny budú v prípade potreby spoločne hlasovať proti povinným kvótam pre migrantov. Ide o krajiny, ktoré zároveň chceli získať záruky, že pôjde iba o dočasný mechanizmus prerozdeľovania utečencov a čisto na dobrovoľnej báze.

Kritéria pre utečencov budú známe koncom júla

Návrh záverov Európskej rady stanovil termín pre prijatie rozhodnutia o kritériách prerozdeľovania azylantov medzi členské štáty, najneskôr do konca júla. Aj tieto kritériá – ktoré by mali nahradiť neobľúbený algoritmus pre stanovovanie povinných kvót – by však mali zohľadniť také zásadné prvky ako je veľkosť ekonomiky členského štátu a jeho populácie.

Väčšina členských krajín EÚ súhlasí s názorom, že systém riadenia migrácie je rozbitý a nefunkčný a predstavuje obrovskú administratívnu záťaž pre krajiny najviac zaťažené migračnými tokmi ako je Taliansko či Grécko.

V tomto kontexte lídri EÚ súhlasia s posilnením mechanizmov určených na repatriáciu migrantov, ktorí nespĺňajú podmienky pre udelenie azylu v Európe.

Obrazom: Bratislavský protest proti imigrantom

S povinnými kvótami má problém aj Slovensko

Komisia v apríli predložila plán, ktorý stanovuje povinné kvótový prerozdelenia azylantov z Grécka a Talianska medzi ďalších 23 členských štátov. V prvej fáze by išlo o presídlenie 40-tisíc utečencov pôvodom zo Sýrie a Eritrey. Malo sa tak diať podľa kľúča, ktorý berie do úvahy HDP každej krajiny, počet jej obyvateľov, mieru nezamestnanosti a počet už prijatých utečencov.

S povinnými kvótami má problémy viaceré štáty, ktoré sú proti povinným kvótam. K nim patrí Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko aj Španielsko. Španielska vláda nie je proti systému kvót samotným, kritizuje skôr algoritmus, ktorý Komisia použila pre rozdelenie nelegálnych prisťahovalcov medzi členské krajiny. Kritiku vyslovilo tiež Francúzsko.

Za je Nemecko, Švédsko, Taliansko, Grécko, Malta a Cyprus. Berlín okrem toho tlačí na Atény a Rím, aby si spravili poriadok s nelegálnymi migrantmi na svojom území tak, aby sa nedostávali bez ukončenia azylového procesu ďalej do Európy.

Predseda EK Jean-Claude Juncker argumentoval potrebou európskej solidarity a pracovnej sily pre starnúcu Európu. Odporcovia naopak tvrdia, že navrhnutý plán by len posilnil fenomén nelegálneho prisťahovalectva a tiež protiimigrantské nálady väčšinovej verejnosti. Podľa údajov EÚ od začiatku tohto roka vstúpilo na európsku pôdu vyše 100-tisíc ilegálnych prisťahovalcov, najviac z nich – okolo 60-tisíc sa ocitlo v Taliansku.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TuskJean-Claude JunckerRobert Fico